Виж 1към1

ГЕРБ-СДС настоява за проверка на строителството на „Буджака“

Прочети още

Огромни плаващи острови ни спасяват от климатичните промени

Милиони плаващи острови, които превръщат атмосферния въглероден диоксид в гориво, могат да помогнат за опазването на нашия климат от изгарянето на изкопаеми горива.  Островите ще бъдат групирани заедно, за да се създадат широкомащабни съоръжения, които могат да компенсират глобални емисии от изкопаеми горива.

Екип от изследователи от Норвегия и Швейцария представи предложение за „Solar Methanol Islands“ в доклад, публикуван в PNAS. Статията твърди, че по-голямата част от технологиите за изграждане на тези съоръжения вече съществуват и чрез създаването им в големи мащаби в океаните, на безопасни места от големи вълни и екстремни климатични условия, бихме могли драстично да намалим нуждата от изкопаеми горива. По този начин ще се ограничи глобалното затопляне през следващите десетилетия.

„Човечеството трябва да преустанови емисиите на CO2 от изгарянето на изкопаеми горива, за да избегне опасното изменение на климата“, пишат те. „Въпреки това, течните въглеродни енергийни носители често са без практически алтернативи за жизненоважни приложения като мобилност. Рециклирането на атмосферния CO2 в синтетични горива, използвайки възобновяема енергия, предлага енергийна концепция без емисии на CO2.“

Авторът на проучването Андреас Боргшулте каза пред Newsweek, че един от основните проблеми с възобновяемата енергия е да я направи конкурентна с изкопаемите горива в голям мащаб. Бяха представени няколко концепции, които да направят възобновяемите източници реалистичен вариант, но нищо още не е намерило пътя си към реализация. Той каза, че идеята за слънчевите острови идва, след като норвежките изследователи са помолени от правителството да изтласка рибните ферми до открито море. Тези мрежи обаче се нуждаят от собствена енергия.

„Енергийните“ острови са били предлагани и преди „, каза Боргшулте. „Това, което остава, е да се включи съхранението на енергия.“ В статията изследователите предлагат плаващи острови, подобни на големи плаващи рибни стопанства. Те ще използват фотоволтаични клетки, които могат да преобразуват слънчевата енергия в електричество. Това ще доведе до производство на водород и до извличане на CO2 от морската вода. Произведените газове след това ще реагират, за да образуват метанол, който може да бъде използван отново като гориво, „което е удобно за транспортиране до крайния потребител“, пишат те.

Екипът твърди, че 70 от тези изкуствени острови ще съставляват едно съоръжение, което обхваща площ от около един квадратен километър. Съоръжения могат да бъдат разположени в райони, където височината на вълните достига по-малко от седем метра и където има малка вероятност за урагани, а дълбочината на водата е по-малка от 600 метра, така че островите да могат да бъдат закотвени правилно.

Местата за съоръженият бяха открити по целия свят, като особено подходящи бяха бреговете на Южна Америка, Австралия и Югоизточна Азия. Екипът смята, че продукцията от 3,2 милиона плаващи острова ще надхвърли общите емисии от изкопаеми горива. Изграждането все още е далеч и екипът признава, че предложението е „амбициозно“. В момента те работят за разработване на прототипи на плаващите острови. „Най-голямото предизвикателство е разработването на широкомащабно устройство за извличане на CO2 от морската вода“, каза Боргшулте. „Този процес е единственият от общата система, който все още не е напълно развит. Всички други съществуват вече в индустриален мащаб.“

източник: newsweek.com