Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

„О“ е впечатляваща жилищна сграда на MVRDV, част от най-големия проект за развитие на Манхайм – изграждане на нов квартал на мястото на бившите американски казарми в града.

15-етажна, тя е с обща площ от 27 500 кв. м и е един от четирите жилищни блока с форма на букви, които заедно изписват думата „дом“ – home (от англ. ез.). Със своята разчупена форма „О“ се вписва идеално в новата среда и безспорно допринася за изграждането на отличителния характер на района.

сграда

„O“ е сред най-високите сгради в квартала. Неподражаемото й присъствие е засилено от синя тухлена фасада, „декорирана“ с балкони в ярки цветове със стъклени балюстради.

В „сърцето“ й се оформя интересна обществена тераса, която холандските архитекти представят като “общ хол”. До нея се стига чрез широки външни стълби. Партерните етажи са предвидени за изграждането на търговска зона, а на четвъртия етаж – има и бар.

Сградите, „залепени“ за „O“ са значително по-ниски и продълговати. Решението идва от желанието на архитектите да се направи препратка към военните казарми, на чието място се реализира проектът. „Дизайнът ни изгражда отново тези блокове като „разрязва“ обаче познатите им форми според логиката на плана“, обясняват от MVRDV.

Голямото синьо „О“ е заобиколено от четирите страни с мини площади. Те са задължително изискване към издаване на разрешително за строеж спрямо местното законодателство. „В игрив, но същевременно образователен отговор на тези правила, дизайнът им ги прилага възможно най-буквално, създавайки проекция на котите на сградата върху всяка страна“, обясняват архитектите.

Целта на общината в Манхайм е някогашните казарми, от които американската армия се оттегли преди години, да се превърнат в дом за около 8000 жители. За да се постигне това, до 2026 г. тук ще бъдат построени около четири хиляди апартамента.

сграда
снимки: MVRDV

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

музейно депо 08.11.2021

Първото в света музейно депо, достъпно за посетители, отвори врати

Първото в света музейно депо, напълно достъпно за общетсвеността – склад, съдържащ 151 000 произведения на изкуството, официално отвори врати […]

Прочети още
социални жилища 10.09.2021

Проект на MVRDV отбелязва 500-годишнина от създаването на първите социални жилища

Архитектите от MVRDV, в сътрудничество с фондация Fugger, проектираха изложбен павилион, с който да се отбележи 500-та годишнина от създаването […]

Прочети още