Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

ОЛАФ откри нередности с два водни проекта в България – връщаме 12 милиона евро?

Европейската служба за борба с измамите със средства от бюджета на ЕС (ОЛАФ) съобщи, че е завършила проверката по четири случая, два от които в България. Останалите два са в Румъния и Унгария.

След извършената проверка службата препоръчва страната ни да възстанови близо 12 милиона евро по проверените проекти заради открити нередности.

В първия случай разследването на ОЛАФ е установило, че пречиствателна станция за отпадъчни води у нас, завършена през 2012 г. като част от европейски проект, никога не е започнала да работи. Съоръжението създава заплаха за общественото здраве и околната среда, смятат от ОЛАФ и препоръчват да бъдат възстановени 4,8 милиона евро.

По втория случай в България е проверен проект за водоснабдяване и отпадъчни води. След сигнал от анонимен източник са били оценени пет договора за строителство и надзор по проекта. Събраните доказателства предполагат, че са били представени фалшиви документи в процеса на възлагане, а необичайна дейност е била одобрена като част от изпълнението. Европейската служба препоръчва да бъдат възстановени 6,9 милиона евро, както и да бъде заведено дело.

В Румъния е бил проверен процесът на възлагане на обществени поръчки за подобряване на ВиК съоръжения. Там също е установена предполагаема измама. Службата е препоръчала да бъдат възстановени 6,5 милиона евро и да бъде потърсена наказателна отговорност на извършителите. В Унгария при проверка на сходен проект е било открито, че не се постига целта за пречистване на водите, затова се препоръчва възстановяване на над 1,3 милиона евро.

Разкритията означават, че парите следва да бъдат върнати в бюджета на ЕС и използвани в полза на гражданите, а не за обогатяване на измамниците.

Това коментира по повод резултатите от проверките генералният директор на ОЛАФ Виле Итала, цитиран в съобщението.

* снимка: Ville Itälä, Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
измама 24.06.2022

Нова измама във Фейсбук: хакери разбиват профили и искат пари от приятелите ви

Нова измама застрашава потребителите на една от най-големите социални мрежи. Става въпрос за разбиване на потребителски профили във Фейсбук от […]

Прочети още
жилищни сгради 28.11.2022

Проектът на насоки за саниране на жилищата с удължен срок на кандидатстване е публикуван за обществено обсъждане

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) публикува проект на Насоки за кандидатстване по процедурата за енергийно обновяване на жилищния […]

Прочети още