ООН разкри плановете за плаващи градове на бъдещето


Политолозите, климатолозите и архитектите отдавна се борят с това как да направят градовете по-устойчиви, особено като се има предвид, че  ако настоящите тенденции продължат  90% от най-големите градове в света са изправени пред наводнения и екстремни климатични условия. Неотдавнашните бедствия като циклона Идай в Мозамбик и урагана Санди в Ню Йорк направиха още по-неотложна необходимостта от практични и икономически ефективни решения.

Bjarke Ingels представи радикално ново предложение към ООН. Датският архитект, заедно с интердисциплинарен екип от инженери, изобретатели, художници и мислители , представи Oceanix City – мрежа от живи, шестоъгълни „острови“. Тези модули могат да бъдат свързани помежду си и да образуват конфигурации на градски блокове, квартали или цели градове.

Според изпълнителния директор на Ingels и Oceanix Марк Колинс, плаващият град е разработен, за да бъде достъпен, безопасен и изключително устойчив в съответствие с целите за развитие, определени от Общото събрание на ООН. Тези градове ще са изцяло самостоятелни, захранващи се чрез събиране на морска вода, обезсолявана и съхранявана. Храната ще се отглежда чрез аквапоника и вертикално земеделие.

Oceanix City ще произвежда нулеви отпадъци (всичко ще бъде проектирано за разглобяване и повторна употреба),а  транспотът ще е основно на базата на велосипеди. Художникът Олафур Елиасън има задачата да развие културните компоненти на проекта.

Планът може да звучи футуристично и идеалистично, но това не е научна фантастика, настоя Ингелс пред аудитория от делегати, учени, лауреати на Нобелова награда. „Няма да е като „Воден свят““, казва Ингелс, позовавайки се на дистопията от 1995 г. с участието на Кевин Костнър. „Това е просто друга форма на човешко селище.“ Като прототипи, Ингелс посочи редица експериментални плаващи къщи, проектирани от него за Копенхаген, които в крайна сметка ще бъдат разположени в Гьотеборг, Швеция и Париж.

Източник: ArchitecturalDigest.com