Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Опасност от свлачище по пътя за парк „Бачиново“ в Благоевград

текст и снимки:Аксения Ангелова

За разцепване на планински масив и опасност от срутване върху пътя към благоевградския парк „Бачиново“ сигнализираха граждани във фейсбук група. Шосето води към курортната местност „Бодрост“, посещавана всеки ден от стотици хора. Между пътната настилка и ската няма укрепителна стена и тротоар, което прави ситуацията изключително опасна за преминаващите превозни средства.

Предприети са действия за сигнализиране на опасния участък с необходимите пътни знаци, за да се ограничи скоростта и да се избегнат пътни инциденти.

Цялата зона на разлома е около 250-300 метра. Преди няколко дни на същото място свлачище затрупа пътя, но тогава все още не беше установена опасността от голямо срутване. През планинския масив преминава вада на „Напоителни системи“, която служи за водоснабдяване на парка.

 

На вчерашната пресконференция Кирил Ангелов – доцент по инженерна геология и геотехника обясни, че при преминаването на водната система през напуканите скали, всеки загубен литър се инфилтрира и скалната маса започва да се свлича. Според него е необходимо бързо да се изградят укрепителни съоръжения на ската. Кметът на Благоевград – Румен Томов уточни, ще общината ще възложи проектиране на опасния участък в най-кратки срокове.