Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Органично и фантастично – така Манас Бхатия вижда бъдещето на архитектурата

Създаден с помощта на ИИ, този симбиотичен жилищен проект диша и расте…

Сюрреалистично, органично, фантастично… Така архитектът и дизайнер Манас Бхатия вижда бъдещето на архитектурата. Като използва потенциала на инструмента за изкуствен интелект (ИИ) Midjourney, индиецът визуализира своята концепция в уникален и меко казано впечатляващ жилищен проект.

Symbiotic Architecture (Симбиотична архитектура) е проект, вдъхновен от дървото Хиперион – крайбрежна секвоя в Калифорния, която се смята за най-високото известно живо дърво в света с размери от над 115 м. Чрез него индийският дизайнер си представя бъдеще, заето от симбиотични архитектурни жилищни кули, които дишат и растат, напомняйки именно на гигантски кухи секвои.

Може ли обвивката, в която живеем, да диша като съществата, вместо да живеем в климатизирани бетонни и стъклени кутии, които наричаме апартаменти?

Задавайки си този въпрос, Бхатия изследва именно възможната симбиоза между живите същества, природата и архитектурата. А отговорът представя в серия от изображения, генерирани от ИИ, и рисунки, които изобразяват сюрреалистичните „живи“ апартаменти, които са изцяло интегрирани в и са в едно с природата.

Хипериони – живите сгради на бъдещето

С проекта си Манас категорично разширява практиката си отвъд сферата на физическия архитектурен дизайн. Като изследва изкуствения интелект и сюрреалистичните архитектурни концепции и дизайни, той поставя под въпрос теми като: как възникват разнообразните модели в природата; как се формират мрежите от жилищни единици в света на микросъществата; как растенията се развиват според природните стимули и заобикалящата ги среда…

Бхатия изследва и дълбоката връзка на човечеството с природата, докосвайки се до нашия опит с нея, за да създаде визия за „утопично бъдеще“.

В това алтернативно бъдеще на архитекта сградите не са „мъртви“ структури, направени от бетон или стомана. Напротив – те са живи и могат да растат, за да посрещат непрекъснато нарастващите нужди от жилищни единици на населението.

Затова и резултатът от работата му, базирана на потенциала на ИИ, е сюрреалистична поредица от жилищни сгради, които изцяло се сливат с природата. Издълбаните дървета Хиперион се трансформират във функционална дишаща архитектура – с апартаменти, обърнати навътре, и естествена светлина, проникваща, за да създаде осветено, омагьосано и живо пространство.

Омагьосана архитектура

Със Symbiotic Architecture Манас предлага на дизайнерите възможността да проектират по-ефективно, като се учат от вече съществуващите природни системи.

„Винаги съм бил очарован от това как малките насекоми и същества създават своите жилища в природата. Мравките например създават своите жилища със сложни мрежи в почвата. Ако хората можеха да създават сгради, които растат и дишат като растенията, в какъв невероятен свят бихме могли да живеем…“.

архитектурата

„Този нов подход, който използва знанията за природните системи, може да бъде допълнен от технологиите. Това ще позволи на архитектурата да създава по-биологично интегрирани дизайни с безкрайни възможности. С наличните технологии и инструменти от новата ера архитектите и дизайнерите ще могат да създават своите визии с повече удобство. Ще могат да правят това директно, превеждайки мислите си в чертежи, изображения и 3D модели. А индустрията ще стане по-бърза и по-ефективна“, вярва Манас Бхатия.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
къща 20.01.2022

TECLA: Първата 3D принтирана къща от глина е 100% биоразградима

В Маса Ломбарда, град в Северна Италия, разположен на около 40 км източно от Болоня, двоен купол, наподобяващ плетена кошница, […]

Прочети още
13.07.2022

Отново у дома – цветно селище с 500 къщи за хората, разселени от „Боко Харам“

Rebuilding Ngarannam е стабилизационна програма в Североизточна Нигерия, която си поставя целта да изгради ново жилищно пространство – с около […]

Прочети още