Виж 1към1

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

Прочети още

Организират протест заради високите цени на тока

тока

Общонационален протест в София, на 19 октомври, пред сградата на Министерския съвет заради високата цена на тока. За това призовават браншови организации, работодатели и синдикати.

Официалното обръщение – покана за протест е подписано от Асоциацията на индустриални капитал в България /АИКБ/; Българската стопанска камара; Българската търговско-промишлена палата; КНСБ и КТ „Подкрепа“, които призовават потребителите на електроенергия на свободния пазар; ръководителите на общинските предприятия; болници; училища; детски градини; ВиК дружества; театри; музеи и други културни институции; работници; специалисти и мениджъри на големи, средни, малки и микропредприятия да се включат в протеста. 

„Икономическата конюнктура, предизвикана от продължаващата пандемия, създава огромни затруднения пред редица икономически дейности и цели отрасли. Много предприятия се задъхват, а някои и спират работа, във възникналата ситуация“.

Това посочва браншовите организации в обръщението си. Допълват още, че към този фактор се е прибавило и

непосилното бреме на стремително нарасналата цена на електроенергията, търгувана на т. нар. свободен пазар.

„Потребителите на електроенергия, закупена на свободния пазар, не могат да издържат на сегашното ниво на цената й. В държавата с най-скромни възможности в Европейския съюз често се плаща най-скъпата електроенергия и цената е вече непосилна“, се казва още в съобщението и призовават:

„Всички небитови потребители на електрическа енергия, които не могат и не искат да плащат тройно за ток, трябва да излезем пред Министерския съвет и на висок глас да кажем какво мислим за бездействието на правителството, преди да се стигне до загуба на хиляди работни места и би населението да обеднее непоносимо“.

Сред исканията им са спиране на „бездействието на изпълнителната власт по отношение на цената на електроенергията на „свободния“ пазар; незабавно компенсиране на всички потребители, които получават електрическа енергия от този пазар; ангажиране на компетентни експерти в отговорните институции, които да предложат и реализират допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от скока на цените на тока и другите енергоносители“.

„Днес, когато икономиката е на ръба, можем да заявим, че търпението ни е изчерпано. Изпълнителната власт наблюдава 3 пъти по-скъпата цена на електроенергията от прогнозата на КЕВР  с равнодушие. Ресорният министър на енергетиката не проявява никаква активност“, пише още в становището. А „единственият отговор на такова поведение“ за браншовите организации и синдикатите е „общонационален протест“.

тока
снимка и изтончик: АИКБ

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!27.09.2021

Правителството ще подкрепи бизнеса заради високата цена на тока

Правителството подготвя мерки в подкрепа на бизнеса с оглед продължаващата криза и заради високата цена на тока. Това съобщи новият […]

Прочети още
КЕВР 23.09.2021

ДАНС и МВР влязоха на проверка в КЕВР и БНЕБ

МВР и ДАНС влязоха на проверка в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Действията са започнали още сутринта, около 9 […]

Прочети още