Осезаем, чувствителен и изразителен… дом!


Осезаем, чувствителен и изразителен. Интериорът на този дом като че ли освен на желанията на собствениците, перфектно кореспондира и с идеята, закодирана в името на дизайнерското студио Beyond Spaces Design Studio – отвъд пространствата. Да, тук пространствата са само формата, която трябва да се запълни с нещо повече от мебели и декорация – трябва да се изпълни с душа.

Когато след 2-годишна работа по интериора на новия дом в сърцето на Хайдерабад (Югоизточна Индия), семейството вижда крайния резултат е категорично: „Перфектната среда за нас!“.
ДНК-то на дизайна на дома е създадена чрез установяване на равновесие между съвременния дизайн с всичките му нюанси и традициите. Взаимодействието на цветовете, топлите тъмни тонове и тяхното умело съчетаване формират лайтмотивите на семейната резиденция. Всяко пространство в общите и лични зони на дома отдава почит на предпочитанията и начина на живот на обитателя си – позволявайки на помещенията да резонират със стремежа на всеки член от семейството да обитава един на пръв поглед „типичен“ дом, но и изразяващ личната идентичност и темперамент.

Първият достъп до апартамента е във фоайето, което задава тоналността още с първото впечатление.

Червени и зелени циментови плочки с традиционен мотив, завършена с циментен оксид стена, „домакин“ на впечатляваща месингова инсталация… всичко това загатва за преобладаващия дизайнерски език на резиденцията – комбинация от модерен дизайн и традиционни нюанси, които създават еклектичната визия на пространствата. Входната врата в наситено горско зелено перфектно допълва палитрата на интериора.

Площта на жилището е малко над 700 кв. метра.

дом Индия

Общите жилищни части, към които отвежда фоайето подчертава стила на интериора с неговата жизненост, използване на цвят и подбрани артистични щрихи.

Дървената остъклена преградна система отваря пространството визуално, поддържайки баланс между отделните зони. Колаж от цветове, текстури и ръчно подбрани тухли, тази част от жилището излъчва изявено величие. Изкуството на стената е абстрактно и модерно – кръстоска между индийска и съвременна тоналност. Изтънчен дизайн с приглушени сиви дивани, кожена нефритна зелена маса, изящен полилей антика и килим с цветен принт…

дом

Насочвайки се към трапезарията, акцентната стена определно е главният герой, „приютил“ личните спомени на семейството. Масивна дървена маса за хранене с мраморна основа и столове, подбрани от Делхи и месингов полилей са акцентите в трапезарията… Всичко е в хармония!

  

В минималистичния дизайн на кухнята, само „крачетата“ на кухненската маса загатват за традициите…

Една от спалните в проекта на жилището е превърната в домашен кино салон. Стените са решени в лек оттенък на синьо-сиво, а в стаята, на кино като на кино, има черен кожен диван.

Плакатите на култови филми, явно любими на сеейството, подчертават интериора на помещението и отново напомнят за живота в тази къща.

От балкона се открива гледка към града, като че ли също в тон с настроението на целия интериор.

Във всекидневната насочвайки поглед към дивана, решени в меки тонове, установяваме невероятната му хармония с уличните мотиви на Хайдерабад, които се прокрадват през балкона. Дървени греди на тавана привличат погледа и добавят още повече уют в пространството. 

ТВ сетът е облицован с червен мрамор, а стенните шкафове – оригинално решени и инкрустирани месингови крака – минимална, но въздействаща композиция.

Този дом разказва визуална история, която е преплетена със смели дози оттенък и занаятчийски елементи: мебели по поръчка и обзавеждане, купувано от различни точки по света и смислено ангажиране на изкуството в пространствата.

 

Спалните кореспондират с общия дизайн на проекта, но всяка носи и идентичността на обитателите си.

В родителската стая са използвани пастелни нюанси, леки фасети, детайли от тръстика и занаятчийски детайли като персонализираните, ръчно декорирани врати на гардероба, създадени чрез традиционна индийска техника.

Индийците са дискретни, когато става въпрос за сервизните помещения… 😉

В спалнята на дъщерята цветната палитра е доминирана от синя пудра, която забелязваме в мебелите по поръчка, драпериите и тапицирана табла.

 

Спалнята на наследника е по-семпла, разбира се, но и тук цветовете не липсват, за да се подчертае емоционалността на цялото жилище.

 

Източник:Beyond Spaces Design Studio, фотограф: Monika Sathe

 

 

Вижте още: 

Жълт интериор освежава апартамент в Пекин