Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

Още една автоматична станция за въздух в Русе

станция

текст: Силвия Петкова

Още една автоматична станция за въздуха действа вече в Русе. Тя ще работи по референтен метод на измерване и може да послужи на контролните органи за установяване на нарушители, уточниха от местната администрация. Станцията е осигурена със средства от бюджета на общината и наета след публичен търг от Община Белене за срок от две години.

Наемането на станцията стана факт след като преди месеци бившият вече министър на околната среда и водите заяви в национален ефир, че русенци трябва сами да се справят със замърсяването на въздуха.

Още в началото на годината местната администрация изпрати искане към министерството за определяне на локация за станцията, но не получаваше отговор с месеци.

По време на среща със служебния министър на околната среда и водите през юни кметът Пенчо Милков настоя от ведомството да посочат в най-кратки срокове място за разполагането ѝ. Решението на експертите от Изпълнителната агенция по околна среда бе тя да бъде в двора на помощно училище „Петър Берон“, а служители от ОП „Комунални дейности“ изградиха бетонната площадка за монтирането ѝ.

Станцията разполага с анализатор за измерване на фини прахови частици ФПЧ10 и ще следи за наличието на серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон, общи въглеводороди, както и бензен във въздуха.

В момента се разработва техническа спецификация за обявяване на обществена поръчка за дооборудване на станцията с анализатор за непрекъсано отчитане на още органични съединения. Настоящото и бъдещото оборудване на станцията работи по референтен метод на измерване и може да послужи на контролните органи за установяване на нарушители, казват от общинската администрация.

станция

Новата станция може да послужи на контролните органи за установяване на нарушители.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Русе 23.07.2021

Прокуратурата, ДАНС и МВР търсят кой замърсява въздуха в Русе

текст: Силвия Петрова / снимка: община Русе Прокуратурата, ДАНС и МВР ще търсят отговорните за замърсяването на въздуха в Русе. […]

Прочети още
жилища 16.07.2021

Общината в Русе се отказа от продажбата на общинските жилища засега

текст: Силвия Петкова / снимка: снимка: Община Русе Временно се отлага вдигането на мораторума върху продажбата на общински жилища в […]

Прочети още