Основни правила при избор на кухня


Кухнята може да се нарече специално място, защото всички членове на семейство могат активно да се възползват от нея. Не само да се хранят, но и да се впускат с удоволствие в  приготвянето на различни кулинарни предизвикателства. От друга страна, всички желаем ежедневното приготвяне на храна да се превърне от досадно в приятно задължение. Това е възможно благодарение на готовите кухненски модули. Те превръщат обикновената кухня в специално място. Внасят  живот и стил в помещението. Улесняват работата, спестявайки време за други домашни задължения.

Кухненските модули се състоят от отделни елементи, към които се отнасят: рамки, фасади, плотове фитинги и декоративните елементи. Кухненски рамки  – вид кухненски комплект, който се състои от долна, странична и задна стена и укрепващи елементи. Кухненската фасада създава впечатление за кухненския комплект като цяло. Модерните производители предлагат фасади от различни материали  – масивна дървесина, MDF, ПДЧ, пластмаса, стъкло, алуминий, както и комбинация от тях.

Плотове на шкафовете са съставени от няколко подови елементи покрит с един солиден връх. Върху тях могат да бъдат построени мивка и котлони. Изработени са от материали, които са устойчиви на миризми и физически стрес: естествен камък, керамични плочки, изкуствен камък, неръждаема стомана, ПДЧ или естествено дърво. Разполагат със специални механизми за закрепване на шкафове и системи за плавно затваряне.  Докато визуалното възприемане на кухненските мебели зависи от фасадата, качествените фитинги осигуряват удобство при използването им. Към графа удобни елементи се отнасят – ъглови конструкции, изходни системи тип „карусел”, разделители за кутии с отделни клетки, прибиращи се контейнери.

Като цяло модулните кухни са модерно оформление на кухненските мебели и аксесоари. Помислено е за всичко което може да улесни ефективно използваното на пространството в кухнята. Използва се максималния потенциал, без да се нарушават ежедневните дейности. Модулната кухня предлага всичко –  от шкафове, плот, аксесоари, комини и вентилатори до вграден хладилник и съдомиялна машина, вградена фурна, мивка с или без дренажна плоскост и др. допълнителни приспособления. Всички те са прилежно подредени или прикрити без претрупвания  или прекалена гъстота на отделните елементи.  Модулите са предлагат в голямо разнообразие от цветове и дизайн и това ги прави още по – привлекателни за всеки интериор.

Правилно построени, работните станции, улесняват движението и по този начин свеждат до минимум трафика в кухнята. Например, поставянето на полуостров на крака в средата на кухнята разделя пространството на две части  – за готвене и останала площ. В него могат да се съхраняват различни уреди или да се използва за бърза закуска/вечеря в натоварените делнични дни. При  Г – образно оформление или полуостров, работата в триъгълника става много лесна и управляема.

Планиране и проектиране

Внимателно обмислите бюджета.  Бъдете наясно колко точно сте  готови да похарчите. Ако той е твърде ограничен, само най- необходимото на първо време е достатъчно. Останалото може  да планирате и допълнително да закупите при по – благоприятни обстоятелства. Най – скъпи са онези кухни, които се изработват по индивидуален дизайн. При тях отделните модули  се изработват по зададени критерии, с точно определени от клиента елементи. При ясни размери винаги лесно може да се открие желаната комбинация.

Термоустойчивия плот е неизменна част от съвременната кухня. Задължително проверете дали той влиза в цената на покупката или е необходимо да се заплаща отделно.

Кухните могат да се проектират в различни форми. Най- опростени са едноредовата, L  – образната и двуредовата. По- сложни  –  Г – образните, островни и U  – кухни. Най – удобни за използване са U – кухните и кухните острови. При тези форми пътищата между отделните зони са най-кратки. Едноредовите и L-кухни не са идеални, но могат да бъдат оптимизирани с подходящо разпределение в кухненските зони. В случай, че помещението ви позволява ви препоръчваме U –кухня, кухня – остров или Г – кухня. Визиятата за много малки кухни може да се подобри, ако ползвате отворени шкафове. Отворените рафтове карат погледът ви да продължи към стената и така пространството изглежда по – голямо.

Зониране на помещението

Предварителното зониране на кухнята представлява логическа последователност на подредбата в зависимост от действията, които ще се извършват в нея.

Зона за запасяване –  съхраняват се хранителни продукти, консерви и замразени храни.

Зона на съхранение – тук се подреждат  прибори за хранене, съдове, чаши и др.

Зона за миене – зона близо до мивката, съдомиялна машина, почистващи препарати и средства, контейнер за отпадъци.

Зона за подготовка – тази зона е много важна. Тук се извършва подготовката и приготвянето на храните. В непосредствена близост трябва да се намират всички помощни средства  – дъски за рязане, ножове, подправки и други  спомагателни предмети на една ръка разстояние.

Евтини кухни – мебели арена

Всички знаем как цветовете влияят на нашето настроение и дори на здравословното ни състояние. Разбира се всеки от нас има собствени предпочитания и любим цвят. По – важна е комбинацията от цветове, като интериорен дизайн. Ето няколко идеи за нюанси във вашата кухня и как се  комбинирате с други цветове.

Кухня в лилаво. Кухня с нюанс на  лилаво изглежда луксозно. Лилавият цвят успокоява и вдъхновява едновременно.  Комбинира се добре с бяло, кремаво синьо или сребро.

Кухня в синьо. Синият цвят успокоява и освежава. В комбинация със светло бежово, светло жълто и праскова кухнята ще изглежда уютна и хармонична.

Зелена кухня. Зеленият цвят е внася свежест в помещението. Комбинира се добре с крем, мляко и  светло сиво.

Оранжев цвят за топлина и енергия.  На този цвят подхождат сиво, бяло и лилаво.

Червеното вдъхва живот и в  същото време дава увереност, енергия и вдъхновение. Неповторима атмосфера на шик и лукс. Допълва се с бели, сиви и черни цветове.

Кафявото изглежда оригинално в комбинация със зелено. В допълнение с метални вложки и дръжки за шкафовете ще я направят да изглежда елегантна, изискана и модерна.

Кухнята трябва да е отлично съчетание на функционалност и красота, а не само сбор от мебели. Успешният избор е гаранция за пълноценна дълготрайна употреба.