Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Основни стъпки за стартиране на проект за интериорен дизайн

Мисълта за започването на ремонт и цялостно предекориране на дома може да е вълнуваща или притеснителна, в зависимост от вашия опит, бюджет, вкус или време.

Ако никога до сега обаче не сте се занимавали с проектиране на интериорен дизайн може да почувствате известна несигурност, че не знаете как и откъде да започнете.

С цялата информация и вдъхновение в списанията и в интернет е по-лесно и достъпно от всякога сами да предекорирате дома си. Ако обаче не можете да визуализирате как ще изглежда цялото ви жилище, тогава най-добре ще е да започнете да създавате план за интериорния дизайн на вашия дом.

В тази статия заедно с интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева ще ви споделим кои са основните стъпки, които трябва да имате предвид при проектирането и стартирането на новия интериорен дизайн на вашия дом.

Направете си списък

Първото нещо, което трябва да направите е да освободите въображението си. Помислете за всички неща, които бихте искали да имате, независимо дали мислите, че ще се впишат в бюджета ви. Съберете вдъхновение, разгледайте различни снимки и проекти и запишете всички неща, които най-много ви харесват. Влюбените сте в релефните тапети? Обичате масивен паркет? Привлечени сте от конкретен интериорен стил? Запишете в един списък всички онези неща, които ви вдъхновяват и ви харесват и бихте искали да включите в интериорния дизайн на вашия дом. Списъкът ще ви помогне, когато дойде моментът да направите план за декориране.

Определете бюджета си

След като сте направили списъка си с желания трябва да определите и бюджета, с който ще разполагате. Бъдете честни относно разходите, за да можете наистина да си направите сметка колко ще трябва да похарчите за този проект.

Направете план за вашия интериорен дизайн

Планът включва всичко от създаването на цялостен облик, разпределението на мебелите и добавянето на екстри като тапети, осветителни тела и произведения на изкуството. Тук е момента, в който вашия списък ще влезе в употреба. Разгледайте всички неща, които сте записали в него и решете какво всъщност искате да реализирате и да включите в интериорния дизайн на вашия дом, като се опитате да се вместите във вашия бюджет.

Какъв е стилът ви?

Обичате модерния стил и предпочитате по-изчистен дизайн? Харесвате скандинавския стил или жадувате да живеете в апартамент в еклектичен стил? Най-добре е да се запознаете подробно с актуалните стилове след това да изберете един, който да интегрирате в дома си.

Имате ли любим цвят?

Ако имате любим цвят, то е съвсем естествено той да преобладава във вашия дом. Все пак баланса е важен, да не се залитне и прекали с него. Използвайте негови различни нюанси в текстила и аксесоарите, а те от своя страна са лесно сменяеми след време, когато ви омръзнат.

Приоритет във вашите желания

Приоритетът на вашите покупки е важен, защото независимо от това какъв е бюджета ви, може да не сте в състояние да платите за всичко наведнъж, така, че трябва първо да решите от какво имате най-много нужда. Така например в много случай дивана ще бъде приоритет пред аксесоари като произведения на изкуството или огледала. Или пък да решите да вземете килимите и тапетите, преди да внесете мебелите. За това вие трябва да си подредите приоритети и да ги следвате.

Придържайте се към вашия бюджет

Най-трудната част и понякога почти невъзможна се оказва придържането към вече определения бюджет. Много е лесно да се загубите в покупките и да надхвърлите бюджета, затова е важно да останете организирани и да записвате всяко нещо, което плащате в процеса на обзавеждане. И не забравяйте, че ако похарчите повече пари за нещо, то ще трябва да ги компенсирате от друго, но важна е крайната цел, а тя е да получите желания дом с обновен интериорен дизайн.