Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

От ББК “Пътища” излизат отново на протест, ако до утре не се намери решение на проблемите в сектора

протест

Управителният съвет на Българската Браншова камара „Пътища“ (ББКП) обяви готовност да организира национален протест, ако до утре, 28 септември, не бъде намерено решение на проблемите в сектора. Това се казва в позиция на организацията, изпратена до медиите днес.

От камарата, която и единствената национално представена работодателска организация на сектора, посочват, че вече пет месеца сигнализират държавата за катастрофалната обстановка, в която са принудени да работят фирмите от пътно-строителния бранш. „Свидетели сме на абсурдно отношение от страна на държавните институции към действащите, резултат на проведени в конкурентна среда, след обществени поръчки по ЗОП, и НАПЪЛНО ЗАКОННИ, договори“, се казва в позицията.

Според текста от пет месеца не се извършва и никакво разплащане на изпълнителите от пътния бранш от страна на Държавата.

Това от своя страна спира възможността да се извършват ремонтни дейности по вече възложени от Агенция „Пътна инфраструктура“ задания. През същия период не се извършва и никакво текущо възлагане на дейности за поддържане на пътищата в нормално експлоатационно състояние. Като към днешна дата, 27.09.2021 г., няма възлагане на планове за Зимно поддържане на РПМ от страна на АПИ. „Това означава, че де факто е спряна подготовката за предстоящия зимен сезон! Ако до 01.10.2021 г., не се осигурят средства на фирмите, ще стане технологично невъзможно да се осъществи адекватна подготовка и ние ще се уведомим навременно обществеността кой носи отговорност за това“, предупреждават от ББКП.

Сред проблемите в сектора, които от Камарата изтъкват са също, че АПИ не обявява нови поръчки за проектиране, независим надзор и строителство.

Не се подписват договори с избраните изпълнители от проведени обществени поръчки от Агенцията, което означава, че е „спряна текущата и бъдеща дейност по основни ремонти и ново строителство!“, пише в текста.

Мнението на Камарата е, че работната група не работи достатъчно интензивно. А у тях остава впечатлението, че нейната цел не е да е ефективна, а предлагайки неприемливи /и лишени от правно основание и логика/ варианти, да прехвърли бъдещите неблагополучия върху пътните строители.

От там посочват, че работната група ще проведе във вторник 28.09.2021 г. заседание, за което имат уверения, че ще бъде последно и ще доведе до благоприятни за бранша решения, което е и желанието им.

„Ако обаче решение не бъде намерено, УС на ББК “Пътища” ще организира Национален протест на Пътищарите на цялата територия на Република България на 29.09.2021 г. /сряда/ ОТ 16:00 до 17:00 часа“, пишат в заключение от Българската Браншова камара „Пътища“.

снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
строителство

Министър Комитова: Митът, че всички строежи са спрени е абсолютно неверен!

В момента Министерство на регионалното развитие и благоустройството изпълнява над 2200 строежа на стойност над 7.5 млрд. лв. Митът, че […]

Прочети още
Шишков незаконно 21.09.2021

Зам.-министър Шишков: Държавата строи незаконно в изключително големи размери

Държавата е поставена в една много специална и абсурдна ситуация – строи незаконно и в изключително големи размери. Ние искаме […]

Прочети още