От Рим до София с любов!

Арх. Радосвета Едрева: Майчинството е по-хубаво отколкото си го представях


Интервю: Ани ДАМЯНОВА, Лина ГЕОРГИЕВА

С Рада, Николай и Васко се видяхме в градината на един столичен ресторант. Абсолютно в тон с настроението ни беше и времето, много приятно и спокойно, около нас се разхождаха патета, пауни и други дребни животинки. Поканих Рада от ПроАрх и Николай  заедно в „Клуб 1към1“, защото тяхната история е много красива, резултатна :)) и всеотдайна. Нали всички видяха резултата? Васил, разбира се! Почти през цялото време Рада се занимаваше с него, а Николай отговаряше на въпросите ни, полсе размениха ролите си и всичко беше в абсолютен синхрон. Това е думата за тях – синхрон. Без напрежение, без катаклизми, уверени в думите и любовта си.

Приятно четене!

П.С Чакаме с нетърпение  шафер Васил :))

Как се срещнахте?

Радосвета: Всичко започна като професионално запознанство.

Николай: Аз бях инициаторът, всъщност. (смее се) Тогава живеех в Италия и представях фирма за  производство на бои и мазилки в България. Запознахме се по време на работна среща.

Беше ли любов от пръв поглед?

Радосвета : Не ни трябваше дълго време, за да разберем, че има нещо между нас. Много бързо се усети любовта, но й трябваше време да узрее. Тогава той не живееше в България! Нещата станаха постепенно, но още в началото се усещаше, че ще е нещо специално.

(Към Радосвета) И в крайна сметка ти започна ли да работиш с тези бои? Успя ли да ги вложиш в някой твой проект?

Николай: Все още не е! (смее се)

Николай в момента живее тук в България. Имало ли е момент, в който сте обсъждали ти да заминеш за Италия?

Радосвета: Този въпрос изобщо не е обсъждан.

Николай: Аз продължавам да работя с Италия и в Италия, но в момента нещата се случват дистанционно. Взех това решение, защото освен щастието , което срещнах, в България има много повече работа и пространство за реализация. Може да звучи странно, но това е моето наблюдение и не мисля, че греша. Вече от година съм тук и мога да направя тази преценка – в България има много повече възможности, отколкото на Запад.

С какво се занимаваше в Италия през всичките тези години?

Николай: Там завърших ландшафтна архитектура, но нещата при мен се случиха по-различно. Първо създадох фирма за озеленяване и започнах да работя, после тръгнах на многобройни курсове и накрая реших да специализирам в университета с направление „Ландшафтна архитектура“. Завърших образованието си преди 4-5 години, а с тази дейност се занимавам от 20 години.

Как се чувстваш тук?

Николай: Има елементарни неща, които ме дразнят. Всичко е много еднотипно и повечето градини изглеждат много подредени, чак дразнещо подредени. Няма я романтиката в градината, която има в Италия. Тук всичко изглежда направено много добре, много стриктно и изглежда някак си изкуствено. Озеленяването трябва да е нещо романтично, красиво, нещо което учим от природата.

Можем ли да кажем, че в озеленяването също има тенденции?

Николай. Да, разбира се. Има и много стилове, както в модата, и те се развиват, използват. Градините в Италия боравят много с геометрия и колегите в България са решили да се спрат на този стил.

В момента има много вълнения свързани с архитектурни решения в центъра на София. Имаше проблеми с общественото мнение за плочките пред църквата „Св. Седмочисленици“, това събуди възмущението и към други ремонти. Според вас къде е проблемът?

Николай: Хората имат донякъде право, защото през годините видяхме много проекти, които уж изглеждат добре, но после, със самото реализиране, се оказва, че не е така. Според мен трябва да се изчака и да се види, когато е напълно готово и тогава да се правят остри коментари. Няма как да се критикува нещо, преди да си го видял завършено.

Радосвета: Аз смятам, че проектите са на достатъчно добро ниво и изборът е бил професионално оправдан. Доколкото видях по снимките, обаче изпълнението не ми допадна. Искрено се надявам, че цялата тази енергия от протести ще отиде в позитивна насока да се коригират лошите изпълнения, за да може крайният продукт наистина да вдигне нивото ни на европейска столица.

Николай: Мисля, че и друго е важно. Не може да се гони само най-ниската цена и да се очаква качество. Ясно е, че когато единствен фактор е само цената, то резултатът е предвидим.

В Италия има ли сходни проблеми с изпълнения на проекти и качество?

Николай: Италия е известна именно със своето високо качество на материали, изпълнение и високо внимание към детайла. Там такова нещо не може да има изобщо.

Ти имаш ли желание да работиш в тази посока в България?

Николай: Да, абсолютно, имам огромно желание.

Радосвета: Вече има няколко готови проекта – един хотел, няколко къщи…

Николай: Няколко обекта, но не много големи, които проектирахме и реализирахме.

Радосвета: Има един доста амбициозен проект в Шумен, който е направен като дарение за една градинка. Проектът е за запуснато пространство в близост до три училища, което има нужда от облагородяване.

Николай: Решихме да направим проекта и да го дарим на общината. Имаме уверение, че ще бъде изпълнен и сега чакаме.

 (Към Николай) Смяташ ли да навлезеш в сектора с обществените поръчки?

Николай: Не. Концентрирал съм вниманието си върху частните проекти. Но не бих казал, че имам и особено желание, като виждам  как се случват нещата. (смее се).

Как върви бизнеса с боите?

Николай: Елена Иванова от Co Design ги предлага, тя стана регионален представител за София. В нейно лице открих много добър партньор, с когото имаме много идеи и се надявам да ги превърнем в проекти, а след това и да се реализират. Иначе имаме представители и във Варна и в Стара Загора.

Какво специфично и различно има в твоите бои?

Николай: Има много различни неща. Има ексклузивни продукти, които само нашата марка произвежда. В момента имаме много специален продукт, казва се Creativo. Това е мазилка, която може да реши много проблеми на дизайнери и архитекти. Тя е за външно и вътрешно приложение, без значение дали се използва за под, стена, таван, става и за мокри помещения, а дебелината е изключително малка. Дебелината е между два и три милиметра, което спестява много следващи работи. Мазилката може да бъде оцветена в хиляди тонове и финалния филм може да е всякакъв.

Как стои въпросът със сроковете при доставките?

Николай: Сроковете ни са абсолютно конкурентни с тези на българския пазар. Конкурентни сме и ценово в този клас бои и мазилки. С доставките сме много бързи, защото базата ми е в Шумен, а там имам и склад, където държа голямо количество от всички продукти, които предлагаме. Направихме зареждане и в София,  в шоурума на Co Design , така че можем да реагираме много бързо.

Каква част от времето ви заема Васко?

Николай: Васко заема 24 часа от времето ми.

Радосвета : Най-хубавата част от времето. Николай много помага, разпределяме си задълженията и е много хубаво, когато и бащата взима такова голямо участие в грижата за детето.

Раде, като една активно работеща жена, как се чувстваш сега в майчинството?

Радосвета: В момента не съм активно работеща жена (смее се), посветих последната една година само на Васко. От този месец, обаче, навлизам по-силно в работата и ще съм доста по-ангажирана, защото стартира още един проект, който беше замразен.

Така ли си представяше?

Радосвета: По-хубаво е отколкото си го представях. Мои приятелки ми обясняваха колко е хубаво, а то се оказа още по-хубаво и приятно, защото на тази възраст вече съм минала през себеутвърждаване, кариера, успехи  и сега моят център е само Васил.

Как се чувстваш?

Радосвета: За мен по-тежкият период бе бременността. След като родих се успокоих и сега се чувствам добре.

Имате ли идеи да живеете в Италия?

Радосвета: Не. В Италия всичко вече е направено, тук има тепърва много да се прави.

Успявате ли да поддържате предишното ниво на комуникация с хората, на пътувания, срещи?

Николай: Мисля, че да. Ние пътуваме доста, а сега просто пътуваме заедно с Васко.

Радосвета: Някои връзки и комуникации ограничих, защото времето ми е насочено към детето. Не съжалявам, защото контактите ще се подновят в някой момент, в който вляза в стария си режим на работа.

Скоро ли ще се  случи това?

Радосвета: Не! Ще изчакам Васко да тръгне на градина или ясла, защото това са много кратки моменти и няма да се повторят.

Има ли нещо, което би искала да се повтори?

Радосвета: За нищо не съжалявам, ако това ме питаш (смее се). Благодаря на Господ, на Вселената! Всичко се случва по правилния начин и в правилния момент.

Как приемат отсъствието ти в офиса?

Радосвета: Ние сме много млад екип и освен мен, в момента има още две момичета, които гледат децата си и още една, която чака бебе. При нас е процес, аз не съм изолирано явление (смее се). В момента ми е много интересно с Васко и когато трябва да съм в офиса, той наистина ми липсва.

Кога заживяхте заедно?

Николай: Заживяхме заедно още преди нейната бременост.

Радосвета: Не сме направили сватба, защото нямаше време за такава. Моята идея за сватбата беше свързана с много подготовка, но след като забременях, не виждах как ще намеря време за такава организация. В един момент решихме, че ако ще организираме сватба, Васил ще бъде с шафер

Какво си пожелавате за Васко?

Радосвета: Аз си пожелавам да бъде много здрав, да стане достоен човек, дай Боже живот и здраве, да му дадем подобаващо образование, да е честен и трудолюбив.

Николай: И аз искам да е здрав и да е възпитан добре.