Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

От Рим: Модерен и топъл интериор, с гледка към фонтана ди Треви

Всички пътища водят към Рим! И нашият днес ни отвежда точно там – в сърцето на Вечния град, близо до фонтана ди Треви.

Част от престижния квартал Треви, само на няколко крачки от известния фонтан със същото име, реновираният от архитекта и интериорен дизайнер Франческа Вентурони апартамент е решен в топлите тонове на червено, зелено и бежово. А комбинацията между тях, наред с дизайнерските мебели и акценти, превръщат апартамента в същинска ода на Вечния град – древен и млад, модерен и гостоприемен.

Преди реновацията, апартаментът, разположен в стара сграда с характерните за района високи зидани стени, буквално е бил преизпълнен от масивните мебели по поръчка. Те, както може да се предположи, са ограничавали светлината от една страна и разделяли 100-те квадратни метра на пространството на множество малки зони, от друга.

Това е и първото и основно предизвикателство пред Франческа – да освободи пространството и да възстанови първоначалната обстановка.

Дизайнерът премахва съществуващия набор от масивни зидани стени и обзавеждане, за да позволи на светлината да прониква през големите прозорци и просторни сводове и врати свободно.

Високо оценяваме изборът на трапезарни столове – Magis определено са и сред нашите любими „класики в жанра“ 🙂

Решението да запази високите врати от махагон и високите дървени тавани, характерни за сградите на римския исторически център, придават на апартамента монументална обстановка, която се подчертава от избора на обзавеждане.

В целия интериор откриваме разпознаваеми дизайни, проектирани от имена като Novembre, Hayme Hayon, Laviani и Jasper Morrison. Всички те успешно са комбинирани с по-достъпни аксесоари на брандове като Zara Home, Maison du Monde и Ikea.

Познахте ли Nemo на Фабио Новембре за Driade? 🙂

Кухнята е изцяло реновирана. Малкият ъгъл е превърнат в зона за хранене като е добавен барплот до прозореца. Оттук собствениците на апартамента имат възможност да надникнат към непрекъснатия поток от туристи в Рим. Могат без усилие да се насладят и на звуците от бълбукането на най-известния фонтан в света, докато закусват.

Човек не трябва да се страхува да изразява смели концепции, дори в домашни условия.

Фр. Вентурони

В противоположната страна – точно срещу барплота с историческа гледка към Рим, е разположена и новата кухня. Решена е в черен мат и модерно кухненско обзавеждане. Тъмният цвят е „омекотен“ чрез избора на под и облицовка за стените в земените тонове на плочи терацо по дизайн на Патрициа Уркиола.

За разлика от традиционното разпределение, което е максимално запазено, за стените Франческа залага на повече цветове. Те също следват основните тонове на апартамента – червено, зелено и бежово. За да ги превърне в допълнителен акцент обаче тя ги комбинира с хоризонтални бордове в друг цвят. Освен това така успява да постигне и друг търсен ефект – да разшири визуално помещенията максимално.

Основната цветова палитра е съчетана във всяка от стаите с контрастни цветове като синьо, сиво, черно и светло синьо, за да подчертае търсения за проекта ефект между модерност и традиции.
Вентурони, която е учила и работила в градове от Феникс до Копенхаген, за престижни компании като Zaha Hadid Architects и One Works, съвсем ествествено е повлияна от множество стилове и дизайнерски подходи.

Тези влияния могат да се видят и тук – в употребата на минималистични аплици и настолни лампи до месинговите акценти. В същото време апартаментът носи и типично италианското модерно звучене, преплетено с усещането за уют.

В спалнята например декорацията е решена в охра и злато. А те успешно си пасват със синята стена и завеси в същия цвят. Съществуващият преди това дървен таван е пребоядисан в бяло за постигането на по-мека атмосфера.

“Кариерата ми в Лондон ми позволи да разбера важността на детайлите…“. Това казва Франческа Вентурони, която определено внимава за всеки детайл.

В баните цари винтидж атмосферта. Изборът на сив конгломерат е комбиниран с продукти е ретро стил. Решението придава онази интимност, на която всеки би се насладил, отпускайки се в ароматна вана в края на деня…

Снимки: Studio Venturoni, фотограф: Michele Bonechi

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
кухня 18.08.2021

Г-образна кухня: 17 дизайнерски примера и как да ги приложите

Г-образната форма може би е най-често срещана и определно най-подходяща, когато говорим за кухня в малки и средни по размер […]

Прочети още
31.08.2021

С минимализъм в сърцето: Разкошна вила в Истанбул

От сърцето на Истанбул, с поглед, насочен към Босфора, примамливо ни намига Ulus House. Разположена в престижния жилищен район Улус, […]

Прочети още