Французите са 49-я и 50-я лауреат на престижната награда за архитектура Pritzker.

От сламената хижа до световния архитектурен приз: Лакатон + Васал


Лакатон

Новината, че най-желаният приз в световната архитектура – Pritzker 2021 е за Ан Лакатон и Жан-Филип Васал ни зарадва! И ни се стори добър повод да върнем лентата назад, за да ви разкажем историята на една сламена хижа и пътя, който извървяват двамата до наши дни.

Началото

Ан Лакатон и Жан-Филип Васал се срещат за първи път в края на 70-те години. Това става по време на обучението им по архитектура в École Nationale Supérieure d’Architecture et de Paysage de Bordeaux (Бордо, Франция).

След това Лакатон избира да продължи с магистърска степен по градоустройство в университета в Бордо. A Васал заминава за Нигер (Западна Африка), за да практикува градско планиране.

Въпреки, че пътищата им се разделят, двамата не прекъсват контактите си. Лакатон често посещава Васал в Нигер и именно там започва тяхната съвместна архитектурна история. И двамата, дълбоко повлияни от красотата и смирението на щадящите ресурси в пустинните пейзажи на страната, мечтаят за проекти, устойчиви на времето и обстоятелствата.

Първият проект

В Ниамей, Нигер, Лакатон и Васал реализират първия си съвместен проект – сламена хижа. Построена с местни храстови клони, тя се оказва с доста кратък живот, за който и двамата не предполагат. Отстъпвайки на поривите на вятъра в рамките на две години след завършването постройката е напълно разрушена.

снимка: Arquitecturasinarquitectura

Именно този опит обаче ги провокира негласно да си обещаят никога да не разрушават това, което вече съществува и което могат да трансформират.

„Нигер е една от най-бедните страни в света, а хората са невероятни и щедри. Правят почти всичко от нищото /…/. Това наистина беше второ училище по архитектура“, спомня си Васал.

Студио Lacaton & Vassal

Официално архитектите започват съвместната си работа с основаване на студио Lacaton & Vassal в Париж през 1987 г. Още с първите проекти демонстрират смели идеи както в проектирането на нови сгради, така и в преустройство на вече съществуващи.

Проект, с който ще останат в историята: École Nationale Supérieure d’Architecture, Нант (Франция). Снимка: Philippe Ruault

Концепцията

Архитектурното творчество на Лакатон и Васал отразява застъпничеството им за социална справедливост и устойчивост. В проектите си основен приоритет, на който залагат, е „щедрост на пространството“ и „свобода на използване чрез икономични и екологични материали“.

Известни са с опита си в прилагането на парникови технологии за създаване на биоклиматични условия. А първият им такъв проект е Latapie House във Франция (1993).

Latapie House, снимка: Philippe Ruault

„От много рано изучавахме оранжериите на ботаническите градини с техните впечатляващи крехки растения, красивата светлина и прозрачност и способността просто да трансформират външния климат“, разказва Лакатон.

Latapie House, снимка: Philippe Ruault

Автентичност

Почитането на това, което вече съществува е характерен подход, с който двамата са разпознаваеми. Градят и преустройват без да разрушват обаче.

Пример за това е частната резиденция в Кап Ферре (Франция, 1998), която проектират върху незастроен парцел по протежение на залива Arcachon. С цел минимално нарушаване на естествената среда, вместо да изкоренят 46-те дървета от терена, те издигат дома около стволовете, „вграждайки“ ги в проекта.

Cap Ferret House, сника: Lacaton & Vassal.

„Предшестващото има стойност, ако отделите време и усилия да го разгледате внимателно“, казва Лакатон.

Други проекти

В портфолиото си Лапатон и Васал имат над 30 реализирани проекта в страната и в чужбина.

Друг знаков проект, съвместно с Фредерик Друо, е трансфорацията на Tour Bois le Prêtre (Париж, Франция 2011). Това е 17-етажна сграда с 96 апартамента от началото на 60-те години.

Архитектите увеличават квадратурата на вътрешните части чрез премахване на оригиналната бетонна фасада и разширяват цялостно сградата, за да оформят биоклиматични балкони.

. С Tour Bois le Prêtre не само преосмислят естетиката на социалните жилища, но и възможностите на подобни проекти в рамките на градската среда. Снимка: Philippe Ruault.

„Модернистичните надежди и мечти за подобряване живота на мнозина се съживяват чрез тяхната работа. “, коментират от журито на Pritzker 2021 г.

Концепцията за преустройство е приложена и в Grand Parc (сградите G, H и I), състоящи се от общо 530 апартамента (Бордо, Франция 2017). Тук работят в сътрудничество с Друо и Кристоф Утин. снимка: Philippe Ruault.

„Трансформацията е възможността да се постигне повече и по-добре с това, което вече съществува. Разрушаването е решение на лекотата и краткосрочността. Това е загуба на много неща – загуба на енергия, загуба на материал и загуба на история. Освен това има много негативно социално въздействие. За нас това е акт на насилие“, категорична е Лакатон.

В един от последните си проекти за преустройство – Palais de Tokyo (Париж, 2012 г.), архитектите увеличават музея с 20 000 квадратни метра. Снимка: Philippe Ruault.

В днешни дни

Лакатон и Васал продължават да работят, успешно за създаване на „добра“ архитектура. И както самият Жан-Филип Васал казва:

„Добрата архитектура е пространство, където се случва нещо специално, където искате да се усмихнете, само защото сте там“, споделя Васал.

Един от текущите им проекти: Residential and Office Building, снимка: Philippe Ruault

Вижте още: