Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Отбелязваме 114 години от обявяване на независимостта на България

Днес България празнува – 114 години от обявяване на независимостта!

На 22 септември 1908 година България обявява своята независимост с манифеста на българския княз Фердинанд. Акт, с който се слага край на последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независимо царство, начело с коронования вече Цар Фердинанд.

Събитието е едно от най-значимите в съвременната ни история – естествен ход, към който българският политически елит се насочва след подписването на Санстефанския мирен договор и обявяване Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

По традиция Велико Търново отново е център на тържествата, посветени на 114 години от обявяването на Независимостта на България.

Тържественият ден започва в 7:30 със света литургия, която ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий в Църквата „Св. 40 мъченици“. Именно там на паметния 22 септември цар Фердинанд, заедно с министрите от правителството на Александър Малинов, прочита Манифеста на Независимостта.

На крепостта “Царевец“ в 10:30 часа с военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме. Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът Даниел Панов ще произнесат своите празнични слова. Гостите и жителите на Велико Търново ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта – мястото, където за втори път е бил прочетен манифестът пред великотърновци на 22 септември 1908 година.

В 11:30 започва тържественото шествие, в което ще се включат над 500 ученици от великотърновските училища, гости и граждани, както и участниците в 15-то издание на Фестивала на военните оркестри. Пред паметника „Майка България“ ще бъде поднесен гирлянд от цветя в знак на преклонение.

„Майка България“

Паметникът е създаден в знак на почит към загиналите участници в българските войни за освобождение. Намира се в самия център на града, дори често се смята, че той е центърът на Велико Търново.

Посветен е на загиналите в четири войни – Руско- урската, Сръбско-българската, Балканската и Първата световна война. Паметникът е построен в прослава на загиналите войни със средства, дарени от населението на Велико Търново.

Открит е на 6 май 1935 г.

Акцент в празничния ден е национална кръгла маса на тема „Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно положение и перспективи“.

В 19:00 часа започват строеви хватки с оръжие от представителна част на НВУ„Васил Левски” пред крепостта „Царевец“. В 19:30 часа премиерът Гълъб Донев ще участва в тържествената заря-проверка, като ще поздрави представителните роти и ще произнесе приветствено слово по случай официалния празник.

Празничният ден ще приключи с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

Чествания по повод обявяване на Независимостта на България преди 114 години ще има и в цялата страна.

В столицата тържественото честване ще се състои пред паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I“. В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и смесеният хор „Св. София“ с ръководител Валентин Бобевски. Водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева.

Да живее свободна и независима България!

На заглавната снимка е паметникът на независимостта край Царския дворец, пл. „Княз Александър I“, в София. Изобразява панорамата от тържествата на хълма Царевец при обявяването на Независимостта на България. В подножието на гранитния блок е положен бронзов лавров венец, под който са изписани думите „Да живее свободна и независима България!“.

Автори на паметника са проф. Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-важното предстои!
независимостта 22.09.2021

Денят на Независимостта: 113 години независима България

На днешния ден отбелязваме Независимостта на България. Събитието е едно от най-значимите в съвременната ни история – естествен ход, към […]

Прочети още
Съединението 06.09.2022

6 септември: 137 години от Съединението на България

На днешния 6 септември отбелязваме 137-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Честит празник! Какво трябва да […]

Прочети още