Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Откриха 1200-годишна джамия – една от най-старите в света

джамия

Археолози откриха 1200-годишна джамия в Израелската пустиня. Това е една от най-ранните известни джамии в света и датира още от времето на прехода от християнството към исляма, което в земите на Израел става през VII до IX век сл. Хр.

Джамията в бедуинския град Рахат в Негев включва квадратно помещение със стена, обърната към Мека, свещения град на исляма (Кибла). Михраб – ниша с формата на полукръг, е разположена централно на южната стена. Тези уникални архитектурни особености показват, че сградата е била използвана като джамия. Тя представлява отделна самостоятелна сграда и може да е била използвана от няколко десетки мюсюлмани, най-вероятно местни жители.

джамия

Намира се на около 400 метра южно от луксозното имение, издигнато около централен двор. То включва и зали с каменна настилка – някои, покрити с мрамор, и стени със стенописи в червено и жълто. За богатството на обитателите свидетелстват откритите в къщата парчета от фини сервизи и стъклени съдове, някои украсени с рисунки на растения и животни.

Джамията е втората по рода си в района, съобщава израелската агенция TPS. Агенцията припомня, че предишната подобна джамия е открита през 2019 г. при разкопки, проведени от Израелския орган за антики (IAA), които хвърлят светлина върху началото на исляма в Южния Левант.

джамия
снимки: IAA (Israel Antiquities Authority)

По думите на археолозите доказателствата от всички обекти на разкопките, събрани досега – жилищата, молитвените домове, фурните и приборите, хвърлят светлина върху началото на историческия процес в северен Негев при навлизането на новата религия – исляма и новото управление и култура в региона. Те постепенно се установяват, като наследяват по-ранното византийско управление и християнската религия, господствала по тези земи в продължение на столетия.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
ГКПП 11.05.2022

Археолози откриха ГКПП от 3 век пр.н.е.

Да откриеш Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП), докато търсиш древен религиозен храм! Така накратко можем да представим откритието на египетски археолози, […]

Прочети още
Зевс 27.04.2022

Археолози откриха гръцко-римски храм на Зевс в Северен Синай

Египетска археологическа експедиция откри гръцко-римски храм на Зевс в Тел ел Фарама в Северен Синай. Изследователите са намерили останки на […]

Прочети още