Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Откриха изоставен град на 3400 години край Луксор

Луксор

В пясъците край античния египетски храм Луксор археолози откриха изоставен град. Бил е построен преди повече от 3400 години по време на богатото управление на Аменхотеп III, един от най-мощните фараони в Египет. Това разказа египетският археолог Захи Хавас, цитиран от Ройтерс.

Откритието е направено докато екипът е проучвал разкопките на друг погребален храм близо до мястото. Така попаднали на друг, добре запазен град с почти цели стени. А помещенията, пълни с всекидневни инструменти, пръстени, бижута, цветна керамика и форми за тухли с печата на Аменхотеп ІІІ. Запазени са и пещи за керамика и стъкло, както и останки от множество статуи.

„Улиците на града са оградени от къщи… някои от стените им са високи до три метра“, каза още Хавас.

Разкопките се намират на Западния бряг на Луксор, близо до колоните на Мемнон, Мединет Хабу и Рамезеум – погребалния храм на крал Рамзес II, недалеч от Долината на царете. Според историческите справки градът включва три от дворците на Аменхотеп III и административния и индустриален център на империята.

„Това е нещо като древен египетски Помпей и показва критичната необходимост тази територия да бъде запазена като археологически парк“, заяви от своя страна Питър Лаковара, директор на Американския фонд за древноегипетско наследство и археология.

снимка: Храмът на Луксор/wikimedia.org

Вижте още: