Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Откриха останки от бамбукова хижа на 4500 години

бамбукова хижа

Археолозите от провинция Съчуан в югозападен Китай са открили останки от бамбукова хижа на 4500 години.

Според Института за културни реликви и археология в Чънду, това е най-старата находка от този вид, пише местно издание. Останките от карбонизиран бамбук са открити сред руините на древния град Баодун – древен център на едноименната култура в равнината Чънду.

В древен Китай постройките от бамбук и глина са били утвърдена форма на строителство в някои райони. Но дори и археолозите не са предполагали, че могат да попаднат на подобна находха, датираща от толкова ранна дата. Бамбукът от хижата е овъглен, което предполага, че тя е била погълната от пламъци.

„Откритието директно доказа съществуването на стена, изградена от бамбук и глина”, обяснява Танг Мяо, заместник-ръководител на проекта “Баодун”.

На мястото са открити и десетки хиляди керамични и каменни изделия, заедно с предполагаеми останки от оризови насаждения.

Руините Баодун са най-ранните и най-големи останки от праисторическия древен град, открит досега по горното течение на река Яндзъ. Приема се, че той е и най-ранното място за масово заселване на хора в Чънду, както и родното място на цивилизацията, поставила началото на отглеждане на оризови култури в равнината.

източник: China.org / снимка: CGTN.com

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Луксор 17.04.2021

Откриха изоставен град на 3400 години край Луксор

В пясъците край античния египетски храм Луксор археолози откриха изоставен град. Бил е построен преди повече от 3400 години по […]

Прочети още
08.09.2018

Призрачните градове по света

Всеки, който е гледал апокалиптични филми знае, че тези футуристични световеса винаги изпълнени с опасни същества, които обикалят в изоставени […]

Прочети още