Отменят официалния ритуал на Шипка


По препоръка на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19,  планираният за 3 март официален ритуал връх Шипка се отменя. Това обявиха Гергана Микова, областен управител на област Стара Загора и Галина Стоянова, кмет на Казанлък.

Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен.

Въведените временни промени на движението в района остават в сила.

В мотивите си от Националният оперативен щаб за координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност  посочват:

– Нова грипна вълна от вирус тип “Б“ в областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София – област и др.

– Усложняване на епидемичната ситуация в страната от активирането на други инфекциозни заболявания.

От Националния оперативен щаб за коронавирус предупреждават, че „струпването на големи групи хора на едно място съдзава предпоставки за епидемиологични рискове относно активиране на горепосочените инфекции“. На базата на експертните становища препоръчват отмяна на планираните тържествени мероприятия на връх Шипка за 3 март.

Препоръката е адресирана до президента на Република България Румен Радев. Председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателя Бойко Борисов. Областния управител на област Стара Загора Гергана Микова и кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Източник: kmeta.bg