Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Отново у дома – цветно селище с 500 къщи за хората, разселени от „Боко Харам“

Rebuilding Ngarannam е стабилизационна програма в Североизточна Нигерия, която си поставя целта да изгради ново жилищно пространство – с около 500 къщи – за общности, нападнати и разселени от групировката „Боко Харам“. Замислен и ръководен от Мохамед Яхя, постоянен представител на ПРООН* в Нигерия, и подкрепен от нигерийското правителство, градоустройственият план и инфраструктурата в Нгаранам включват жилища и основни услуги като училище и здравно заведение. Проектът се очаква да бъде завършен до края на лятото.

Проектът, който се изпълнява в рамките на Регионалния стабилизационен механизъм на Нигерия, подкрепя разселени общности, които искат да се завърнат у дома. Екипите и организациите, които го подкрепят, виждат необходимостта да се осигури мир, сигурност и достъп до основни услуги на засегнатите. Експертите смятат, че липсата на справяне с тях бързо повишава вероятността от връщане към въоръжен конфликт.

Строителството на селището е насочено към общности, които остават уязвими на продължаващо проникване и атаки, и се стреми да подобри тяхната безопасност и сигурност чрез предоставяне на стабилна инфраструктура, основни услуги и достъп до възможности за препитание. Програмата предлага краткосрочни, видими интервенции за развитие и изграждане на мира с бързо въздействие в райони, засегнати от конфликти около езерото Чад. Същевременно осигурява възможност на бежанците да се върнат и да положат основите за дългосрочни интервенции за развитие.

Ново бъдеще, изградено в контекста на историята

Работата по проекта е поверена на известния нигерийски архитект Тосин Ошниново**. Тя проектира плана, провеждайки редица консултации в общността.

За да създаде селище, което напълно отразява и „говори“ за местната култура арх. Ошниново и екипът й посещават и интервюират хората, живеещи в района, запознават се с техните битийни навици и ежедневие.

Селище в селището

Новото селище в Нгаранам включва изграждането на близо 500 жилищни единици – фамилни къщи. Наред с тях се изграждат пазар, болница, читалище, основно училище, квартири за учители, полицейски пункт и резиденция. Проектът включва и водни съоръжения, които ще бъдат захранвани от слънчева енергия.

Канури културата като отправна точка

Визията за домовете Ngarannam е да се създаде селищен град, по-тясно свързан с канури*** /и ислямската култура/, отколкото съществуващите стабилизационни програми, изпълнени преди това от ПРООН и правителството на щата Борно.

Проектът разглежда предпочитанията на общността за цвят в допълнение към адаптирането на „Зауре“. Това е традиционна приемна, която отразява културата на канури в разделянето на общите и частните зони.

Дизайн, ориентиран към човека

Правителството на Нигерия и ПРООН вярват в ориентирания към човека дизайн. В дизайна, при който интервенциите отговарят на културата, околната среда и климатичните нужди на жителите. Затова екипите решават да изградят структури и да използват материали, които са подходящи, но и зачитащи начина на живот, съществувал преди конфликта.

Това определя и подхода за Ngarannam, който цели да възстанови общността и да създаде сигурна среда за свободното завръщане на бившите й членове.

Интересно е да се спомене, че преди бунта бившите жители на общността са имали процъфтяващо културно разнообразие. Особено предвид това, че обществото се е характеризирало от смесеното присъствие на членове на племената фулбе****, канури и др.

Разселването обаче наруши функционалността на техните културни системи. Затова експертите, които стоят зад реализацията на проекта, избират да ги включат като приоритет в предложението за дизайн на селището.

Дизайнът на генералния план има за цел да регулира растежа, който ще позволи на жителите да се върнат (поне в известна степен) към нормалния си живот…

Пътищата…

Проектът има приет Общ утройствен план (ОУП), който определя уличната мрежа веднъж завинаги, обясняват от екипа. Едновременно с това определя разположението и ширината на всички улици. Местоположението и характера на всички открити пространства.

Паметниците и обществените сгради също се регулират от ОУП.

Защо е важно изграждането на селището Ngarannam?

Продължаващият от години конфликт в района на езерото Чад засегна Нигерия и съседните й страни Камерун, Нигер и Чад. А едно от най-засегнатите места на североизток е тази малка общност в Нгаранам, в района на Мафа (щата Борно).

Общността беше унищожена и разселена след атаките на групировката „Боко Харам“, като през 2015 г. се стигна до масова бежанска вълна. Подслонът на местните, техните поминък, социална система и местни ръководни структури също бяха засегнати от атаките. А правителството на Нигерия определи случилото се като възможност за разширяване и обновяване на района, превръщайки хората в приоритет, що се отнася до възстановяване на живота им.

В момента Нгаранам е по-скоро изоставен, почти безлюден, тъй като разселването на местните продължава във времето.

С реализацията на Rebuilding Ngarannam обаче се вярва, че ще се осигурят необходимите услуги и поминък, които да предложат възможност на бежанците да се завърнат у дома. В дом, където ще имат безопасен живот, където техните култури и общността им могат да процъфтяват отново… Дано!

П.П. И още нещо, което може и да не знаете…

* ПРООН (Програмата на ООН за развитие) – програма и организация на ООН с глобална мрежа за развитие, която прокарва промени и осъществява обмен на знания, опит и ресурси между държавите, за да помага на хората да градят по-добър живот.

** Тосин Ошиново е нигерийски архитект, креативен предприемач, публичен оратор и автор. Арх. Тосин е завършила архитектура от Kingston College London и има магистърска степен по градски дизайни от Bartlett School of Architecture, University College London.

*** Канури са етническа група, която основно живее в някогашните земи на империята Борно, обхващаща североизточна и югоизточна Нигерия, западен Чад и северен Камерун. Канурите се делят на няколко подгрупи, като някои от тях се самоопределят като отделни етноси. Повечето от тях се считат за преките наследници на жителите на ранносредновековната държава Канем. Канурите водят уседнал начин на живот, занимават се със земеделие, риболов в езерото Чад и добиването и търговията на сол.

**** Фулбе (фулани) – са етническа група, населяваща много от страните в Западна и Централна Африка. Те самите се наричат номадско племе, разпръснато из цяла Западна Африка. Най-много техни представители има в Нигерия, Сенегал и Гвинея, а за произхода им все още водят много спорове. Групата представлява мнозинство единствено в Гвинея (около 40%), докато в останалите страни, в т.ч. и в Нигерия, са по-скоро малцинство.

къщи
Всички снимки: UNDP (United Development Programme), Tolulope Sanusi

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
16.06.2022

Да спиш сред слоновете в джунглата на Тайланд – в прозрачна къщичка-балонче

Има много примери за т.нар. бабъл хотели (хотели, които предлагат настаняване в къщички „балони“), които предлагат невероятни гледки и приказни […]

Прочети още
слама 27.05.2022

Строителна компания ще построи 8 сламени къщи в търсене на устойчив модел

Нидерландската строителна компания Ballast Nedam Development ще построи осем сглобяеми къщи, изградени с екопанели от слама. За да намери най-добрия […]

Прочети още