Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Отпуснаха пари за реставрация на две емблематични русенски сгради

русенски сгради

текст и снимки: Силвия Петкова

Две стари русенски сгради – паметници на културата, получиха финансиране за реставрация от Министерството на културата. Средствата се отпускат по програма „Опазване на културното наследство”.

Едната сграда, която получава пари за ремонт и консервация е Доходното здание – паметник на културата от национално значение. За него са отпуснати малко над 80 000 лева, които ще бъдат за реконструкции на покрива, техническите инсталации и главните фасади на четири от корпусите. Ще се работи и по ВиК инсталацията, тъй като при интензивни валежи има проблем в подземното ниво на сградата. Планира се и изграждане на нова мълниезащита, както и ревизия на съществуващото ефектно осветление. Всички реконструкции, включени в проекта, трябва да приключат до 15 ноември, като общината ще поеме половината от необходимите финансови средства.

По-висока е сумата – над 108 хил. лева, отпусната за консервация и рестврация на стария хотел „Тетевен“, който е “залепен” за Доходното здание, а двете сгради образуват перфектен ансамбъл. Парите са предназначени за фасадите и покрива на хотела, паметник от местно значение.

Хотел „Тетевен“ се е помещавал в къщата на френския фабрикант Андрея Тюрийо. Сградата е построена през 1897 г. по проект на италианския архитект Нино Росети. Известно време е била хотел „Булевард“, а през 1902 я купуват братя Равенски от Тетевен. На приземния етаж правят сладкарница „Тетевен“, която просъществува до началото на 90-те години, а на горните етажи – „Гранд Хотел Тетевен“.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

русе сгради 22.02.2021

Община Русе иска 1.6 милиона лева от държавата за реставрация на Доходното здание

текст и снимки: Светла Антонова Община Русе ще търси спешно средства за реставрация на една от емблематичните си сгради – […]

Прочети още
ремонт галерия 07.04.2021

Няма пари за ремонт на Художествената галерия в Русе

текст и снимки: Силвия Петрова Голямата изложбена зала в Русе и тази година вероятно няма да дочака своя така жадуван […]

Прочети още