Виж 1към1

Фирма ROREX предложена за номинация в категория „Дебют“

Прочети още

Отвори врати първият шоурум за енергийно ефективни материали в България

В София беше открит първият по рода си шоурум в България, който предлага широка гама от енергийно ефективни материали, необходими за изграждането на пасивни и енергийно ефективни сгради.

Основната цел на Passive House Shop е да предостави на архитектите, проектантите, инвеститорите и хората, които инвестират в сградите с мисъл за бъдещето, възможност за консултации и за избор на най-качествените компоненти за енергийно ефективно строителство

Дмитрий Юдин, управител на Passive House Shop и домакин на срещата, сподели своя опит и възгледи за бъдещето на енергийно ефективното строителство. Той подчерта необходимостта от обучение и повече информация в сектора, за да може постепенно да се подобрява качеството на строителство и да се постигне високо ниво на комфорт на сградите.

Водещите тенденции в областта на енергийната ефективност и строителството обсъдиха представители на водещи международни компании от секгтора: Pichler, SIGA Cover, Q-Blue и KAISER.

Според участниците пазарът на пасивни къщи набира все по-голяма скорост в Европа, като в страни като Германия, Нидерландия и Великобритания вече се поставят високи стандарти за енергийна ефективност в строителството.  

Енергийната ефективност е от съществено значение за бъдещето на строителството, изтъкна Дмитрий Юдин и посочи петте критерия, които правят една сграда енергийно ефективна:

1. Наличието на свръхтоплоизолация

2. Енергоефективни врати и прозорци,

3. Вентилация с висока ефективна рекуперация

4. Въздухоплътност

5. Проектиране без топлинни мостове.  

Моята страст е въздухоплътността. Тази тема за мен е изключително важна, когато става дума за енергийно ефективното строителство“, сподели домакинът на събитието. Д. Юдин отбелязва, че най-големите предизвикателства в процеса на постигане на енергийна ефективност са в многофамилните жилищни сгради. Той сподели, че дори в новите сгради често липсва ефективна вентилация. Тя като тя не се включва на етапа на проектирането.

Трябва да мислим за бъдещето, както и да имаме предвид, че енергийно ефективното строителство не задължително е скъпо. Оскъпяването може да варира около 10%. Нивото на енергоефективност трябва да бъде високо и всички нови сгради са имат нулево потребление на енергия.“

Събитието подчерта необходимостта от преосмисляне на начина, по който строим сгради и значението на иновациите в областта на енергийната ефективност.

Топливо АД