Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

Отвориха най-дългия висящ пешеходен мост в света

пешеходен мост

Най-дългият в света висящ пешеходен мост вече е в Португалия, а официалното му откриване се състоя преди броени дни. Носи името “516 Арука”, защото дължината му е точно 516 метра и се намира в геопарк Арука, на около 100 километра южно от град Порто. Представен като “плашещо красив”, мостът е окачен на стоманена конструкция с височина от 175 метра и свързва бреговете на река Пайва. С размерите си впечатляващият “516 Арука” надминава бившия рекордьор – моста “Чарлз Куонен” (494 м) в Швейцарските Алпи.

Простиращ се в признатия от ЮНЕСКО геопарк, популярна дестинация за природен туризъм, каяк и рафтинг, мостът представлява стоманена конструкция, поддържана от две V-образни бетонни кули. Подът и страничните парапети са изградени от метални решетки, предлагащи уникална гледка към зелените планини и скалистата клисура. Преди да стъпи на моста обаче, човек трябва да се замисли дали е наистина готов да премине през него, защото определено не е “за хора със слаби сърца”, предупреждават от местната туристическа администрация.

Най-дългият пешеходен мост е проектиран от португалското студио Itecons и реализиран от компания Сonduril. Строителството му отне 3 години и струваше 2,3 милиона евро. Дизайнът му е вдъхновен от мостовете на инките на Андите.

Според официалната информация се допускат до 100 души наведнъж, а преминаването по моста от край до край отнема около 10 минути.

пешеходен мост
516 Арука – най-дългият пешеходен мост.

пешеходен мост
516 Арука – най-дългият пешеходен мост.

За геопарк Арука:

Намира се в близост до град Арука, в района на Порто, регион Норте, Португалия. Геопаркът е член на Европейска мрежа от геопаркове и Глобална мрежа от геопаркове поради изключителното си геоложко наследство, образователни програми и проекти и популяризиране на геотуризма. Включен е в списъка на природните обекти на ЮНЕСКО.

Вижте още: