Паметници на културата с ново художествено осветление


художествено осветление

С ново художествено осветление се подсили блясъкът на всички сгради – паметници на културата в Свищов, информираха от пресцентъра на общината.

Подменено е външното осветление на църквата „Света Троица“, паметниците на Алеко Константинов и бележити личности, ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, ПДТГ „Димитър Хадживасилев“. Нови светлини огряват и църквата „Преображение Господне“, Сладкаровата къща, къщата музей „Алеко Константинов“, часовниковата кула и др.
Това са обекти, които са важни и значими за Свищов, а монтирането на художествено осветление е поредната стъпка в процеса на опазване и грижа към културното наследство на общината, подчерта кметър д-р Генчо Генчев. Той допълни също така, че ръководството на общината ще продължи да инвестира в грижа и опазване на културно-историческото наследство, за да се радват на неговия блясък жителите и гостите на Свищов, дори и през нощта.

За новото художествено осветление са използвани собствени средства на Общината в размер на 30 хиляди лева.

Общината започва и разширение на детска площадка в близост до бившата нафтостанция на ул. „Бузлуджа“.

Нарушената конструктивна устойчивост и опасността от самосрутване на старата сграда на нафтостанцията наложиха премахването на постройката. Сградата се намираше и в непосредствена близост до площадка за детски игри в града. Сега на мястото на компрометираното здание ще бъде изграден пясъчник, като по този начин ще се разшири мястото за забавления на малчуганите, а с оглед тяхната безопасност ще бъде удължена оградата и входът към детските съоръжения ще бъде изместен от южната страна на площадката.

художествено осветление
Снимки: община Свищов

Вижте още: