Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Париж се сдобива с най-голямата покривна градска градина в света

За да върне жителите на Париж към природата и да произвежда устойчив, местен асортимент от плодове и зеленчуци, градската фермерска компания Agripolis планира да направи най-голямата градска ферма на покрив в света. Разположен на 14 000 квадратни метра, зеленото пространство ще седи над изложбения център в Порт дьо Версай, когато пространството отвори през 2020 г.  Градската ферма е част от десетилетен проект за обновяване на изложбеният център и превръщането му в модел за устойчиво развитие.

„Днес големите метрополиси са основна точка на редица екологични проблеми“, казва Климент Лебеле, съосновател на Cultures en Ville, партньор в проекта, специализиран в развитието на градското земеделие. „Тези проблеми включват загуба на естествено подземно покритие, замърсяване и управление на дъждовните води, но и обществени проблеми като липсата на връзка между градските обитатели и тяхното снабдяване с храна.“ Заедно, Agripolis и Cultures en Ville целят фермата да свърже отново жителите на Париж. с местно земеделие и по-здравословно хранене. Със 140 земеделски парцела, които могат да се наемат, плодовете, зеленчуците и билките, отглеждани на място (от които ще има 30 различни сорта) ще бъдат на разположение на очакваните 10 000 посетители годишно. В изложбената зала Le Perchoir ще има бар и ресторант, които ще използват свежите продукти в своите ястия.

Продуктите ще се отглеждат изцяло органично по аеропонтен начин, което означава, че ще бъдат подредени вертикално над земята  и ще се напояват с дъждовна вода и биологични хранителни вещества. Agripolis и Cultures en Ville се надяват фермата да се утвърди като модел за останалия свят. „Инсталирайки работещи ферми в обектите, над които работим помагаме за насърчаване на екологичната и икономическата устойчивост“, казва основателят на Agripolis Паскал Хардер като отбелязва, че това е основният принцип на организацията.

Концепцията за градската ферма бавно набира скорост в световен мащаб. Майк Холис, директор на нестопанската организация Services for the Underserved казва, че макар да е важно на обществото да се предоставят местни източници на храна и да им се даде пряка връзка с храната, това, което често се пренебрегва е по-малко осезаемата полза, която е нематериална. „Има много голяма нужда от естествената връзка с общности на открито, като паркове“, казва Холис. „Наличието на градска ферма наблизо дава на хората отново връзка с природния свят, който е терапевтичен и лечебен; това дава на хората усещане за място. ”

Когато фермата отвори следващата година, тя ще предложи комбинация от обиколки, образователни работилници и изграждане на екипи, наемане на парцели и допълнителни събития. Agripolis ще управлява фермата, а Cultures en Ville ще се занимават с обслужващите услуги и събития.

Източник: ArchitecturalDigest