Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Парк за алигатори се появява в жилищен квартал в Лондон

Инвестиционната компания Avanton е закупила стара викторианска станция за газ в Лондон и проучва как да я превърне в дом за алигатори като част от проект  за жилищен комплекс. Farrells, Maccreanor Lavington и Patel Taylor са три от архитектурните студия, с които Avanton са работили по предишни проекти и сега обмислят да започнат ново жилищно строителство в югоизточен Лондон, което да включва тази необичайна атракция. „Концепцията на парка и фермата за алигатори ни дойде след като се обърнахме към специалист извън града, който търси място за алигаторовия парк в столицата“, каза директорът на Avanton Марк Пенник.

Според инвеститора, дълбоката  20 метра станция на Old Kent Road може да бъде превърнат в подходящо местообитание за алигаторите, в което те да плуват. Страните на конструкцията над земята, които са с височина почти 50 метра, ще бъдат затворени със стъкло, за да се превърнат в стъклено заграждение за големите влечуги.

Алигаторите могат да оцелеят в студа, но ще могат да се размножават и снасят яйца само при по-топли температури между 27 и 33 градуса по Целзий. Плъзгащите се панели в стъклената ограда биха позволили регулирането на температурата, за да е удобно за влечугите и паркът да е отворен целогодишно. Център за посетители и образователни съоръжения също биха били част от алигаторовия парк, а Avanton уверяват, че  атракцията ще отправи призив за по- хуманно отношение към животните.

Плановете за мястото още включват и строителството на около 1152 жилища,  40 на сто от които ще бъдат на достъпни цени , плюс търговско пространство за леката промишленост и спортен център. Трети обект с 262 къщи в момента е на етап планиране.

По Old Kent Road в Southwark тече газ и съотвено газовата инсталация е построена още през 1879 и 1881 г. от викторианския инженер Джордж Ливси. Тя е ремонтирана през 1942 г. след като бива повредена по време на Втората световна война. Това е била най-голвмата станция газ в света и се счита за историческа ценност за новаторския си за времето дизайн от цилиндрична решетъчна обвивка и тънко ковано желязо.

Снимка: Avanton

Източник: Dezeen.com