Паркинг от дърво в Дания ще бъде обгърнат в зеленина


Датските архитектурни студия Open Platform и JAJA Architects спечелиха конкурс за проектиране на първия изцяло дървен паркинг в крайбрежния град Орхус. Проектиран с намален екологичен отпечатък, новият многоетажен паркинг ще бъде изграден от напречно ламиниран дървен материал и частично обгърнат в зеленина, за да допринесе за постигането на целта на страната да стане въглеродно неутрален до 2050 г. Съоръжението също така е замислено компактно, за да остави място за „зелен и креативен оазис“, включващ обществени и търговски павилиони.

Създаден в сътрудничество с Rama Studio и Søren Jensen Engineers, паркингът от дървен материал ще се намира в квартала при южното пристанище на град Орхус. Простираща се на площ от 19 300 квадратни метра на шест етажа, сградата ще бъде поставена в североизточната половина на терена, за да се направи място за малък парк. Архитектите планират да размият границите между сградата и прилежащия пейзаж като инсталират вертикална градина и буйни растения отстрани на дървената фасада.

„В този проект минимизираме отпечатъка на сградата и работим с дървена конструкция и свързан въглерод“, казва Нилс Лунд Петерсен, архитект и партньор в Open Platform. „Заедно със засаждането на нова градска гора, ние гарантираме приноса на Орхус за баланс на CO2.“ Проектът ще намали допълнително своя въглероден отпечатък чрез насърчаване на екологично транспортиране. Приземният етаж на сградата ще включва станции за зареждане, коли под наем,  товарни велосипеди, спирки за паркиране на коли за споделено превозване. Сградата е свързана и със съществуваща инфраструктура.

В допълнение към общо 700 паркоместапаркингът ще включва 2000 квадратни метра обществени съоръжения, включително фитнес зала, галерия и кафене. Тези пространства ще бъдат разположени на партера и първия етаж на сградата, както и в парковите павилиони и по външните стълбища и балкони. Разнообразието ще помогне на сградата да се установи като „център за активност и творчество“.

Източник: Inhabitat.com

Снимки: Open Platform и JAJA Architects