Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Парламентът не прие ветото на президента върху разпоредби от ЗУТ

ветото на президента

Парламентът отхвърли ветото на президента върху разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, приет от 44-то Народно събрание на 27 януари 2021г.

На пленарно заседание днес парламентът отхвърли ветото на президента върху разпоредби от Закона за устройство на територията.

Промените в ЗУТ, срещу които се обавиха и от Камарата на Архитектите в България, бяха подкрепени от 122 народни представители. Против новите разпоредби гласуваха 57, а един народен представител – въздържал се.

Президентът оспорва разпоредбата и посочи, че с промените се въвежда възможност за съдебно обжалване на Общите устройствени планове, но тази възможност е необосновано ограничена, както по време, така и спрямо кръга оправомощени субекти. 

Радев не приема и новите условия, според които за промяна на предназначението на сграда, която е обект на образованието, науката, здравеопазването или културата, ще се изисква предварително писмено съгласие от съответния министър.

Според държавния глава новите изменения биха затруднили правоприлагането.

Същите му опасения са и в посока промените, свързани с разрешенията за изменение на подробните устройствени планове, когато се търси промяна на предназначението на урегулирани поземлени имоти – собственост на държавата и общините, „които са обект на образованието, науката, здравеопазването или културата, както и на спортни обекти“. Тук отново се променя възприетият принцип на мълчаливо съгласие като част от процедурата по промяна на предназначението, изтъкна държавният глава.

снимка: Тодор Божинов

Вижте още: 

Президентът Румен Радев наложи вето на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията