Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Парламентът обсъжда промени в Закона за обществените поръчки

Парламентът днес обсъжда на първо четене два законопроекта за промени в Закона за обществените поръчки. Измененията са първа точка в предвидения дневен ред в програмата на Народното събрание.

Темата „инженеринг“ – отново на дневен ред.

Единият законопроект е на Ивайло Мирчев („Демократична България“) и група народни представители. С него се цели осигуряването на финансова независимост на проектанта и строителния надзор от строителя. Предлага се прецизиране на случаите, в които инвестиционното проектиране и строителството могат да се изпълняват чрез инженеринг, за да се гарантира независимост между различните участници в строителния процес при реализиране на общински и държавни обекти. Според вносителите водещата роля на строителя като участник в обществени поръчки му дава преимущество пред проектанта и строителния надзор. А чрез финансовата независимост на проектанта и на упражняващия строителен надзор от строителя ще се постигне изготвянето на по-качествени проекти. Включително и по-обективен контрол върху изпълнението на строителните дейности.

Преодоляване на инфлационния риск.

Другият законопроект е на трима депутати от „Продължаваме Промяната“ – Настимир Ананиев, Богомил Петков и Юлия Иванова. По думите на вносителите с него се цели преодоляване на инфлационния риск. Епидемичната обстановка, нарушените канали на доставка на суровини и военният конфликт между Руската федерация и Украйна са причина за инфлационния процес. Промените създават правна възможност за изменение цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация и обхваща изпълнени и предстоящи дейности с предмет строителство, ремонт, реконструкция, модернизация, доставки и услуги.

Предвижда се индексацията на цените по договорите да се извърши по методика, одобрена от Министерския съвет. 

В общественото обсъждане на промените, предложени от ПП, са участвали от Агенцията по обществени поръчки, Националното сдружение на общините в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на архитектите в България. Участниците в дебата единодушно изразиха пълната си подкрепа към законопроекта, като посочиха, че предложенията са наложителни. Това се посочва в доклада на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
комисия 27.07.2022

Регионалната комисия прие промени за ограничаване възлагането на инженеринг

Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към парламента прие промени, ограничаващи възлагането на инженеринг. А методиката за индексация […]

Прочети още
строителството 26.07.2022

Недостигът на строителни работници – заплаха за фонда за възстановяване?

Размерът на средствата, осигурени от фонда, е 750 милиарда евро. Сериозният недостиг на работна ръка в Южна Европа означава, че […]

Прочети още