Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Първата 3D отпечатана къща в Германия вече е в експлоатация

Новата двуетажната сграда от 160 кв. метра в град Бохум е първата 3D принтирана къща в Германия. С нея местната индустрия определено направи значителна стъпка напред в използването на 3D технологиите в строителството.

Г-жа Ина Шаренбах, министър на строителството, вътрешните работи и общинските въпроси в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, където се намира и град Бохум, официално откри сградата.

„С първата жилищна сграда, отпечатана с 3D принтер, в Германия се създава положителен натиск върху строителната индустрия: за иновативно строителство с нови технологии, за по-голяма привлекателност в строителните професии и за модерна архитектура с нови стилове“, каза министър Шаренбах, цитирана от специализираното издание „3D Printing“.

Проектът е на строителната група PERI, която през 2018 г. придоби дял от специализираната в 3D принтирането на сгради COBOD. Оттогава групата използва принтери BOD2 за принтиране на сгради в Германия, както и в САЩ. В Аризона преди месеци групата обяви и началото на проект с Habitat of Humanity за изграждане на къщи на достъпни цен.

За проекта в Германия 3D принтерът е използвал специална дюза, с която бетонът и хоросанът са нанасяни на слоеве. Според строителите тази технология позволява строителството на един кв. метър жилищна площ за около 5 минути.

Тъй като PERI – както в световен мащаб, така и на местно ниво в Германия, е един от водещите доставчици на кофражно оборудване за ръчно леене на бетон, участието на компанията в 3D строителния печат е сигурен знак, че конвенционалният сектор в строителството е наясно, че автоматизацията и цифровизацията са бъдещето на строителната индустрия. В това число, наред с други иновативни технологии, и използването на роботизирани 3D строителни принтери.

„Екипът на PERI показа, че технологията за 3D принтиране на бетон е готова за пазара. Проектът в Бекум е крайъгълен камък, който задвижи много неща в индустрията. Къщата беше първата по рода си и за PERI, и за всички участващи в този проект и винаги ще остане нещо много специално“. Това каза Томас Имбахер, директор „Иновации и маркетинг“ на групата.

По информация на немското издание „Шпигел“ федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия е финансирала проекта с 200 хиляди евро.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
квартал 28.03.2021

Първият 3D принтиран квартал е в Калифорния

Пустинният пейзаж на долината Коачела в Калифорния скоро ще бъде дом на първия американски квартал, създаден изцяло от 3D принтирани […]

Прочети още
принтирана къща 10.02.2021

Първата 3D принтирана къща, която струва колкото автомобил, вече е факт

Японският архитект Масаюки Соно, победителят в предизвикателството на НАСА “3D-Printed Habitat Challenge 2015”, представи първата 3D принтирана къща, която ще струва колкото […]

Прочети още