Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Първата 3D принтирана къща, която струва колкото автомобил, вече е факт

принтирана къща

Японският архитект Масаюки Соно, победителят в предизвикателството на НАСА “3D-Printed Habitat Challenge 2015”, представи първата 3D принтирана къща, която ще струва колкото (или дори по-малко от) цената на лек автомобил. 

Компактната футиристична сфера-дом е с площ от 30 кв.м, но достатъчно устойчива както на земетресения, така и на тайфуни.  

През последните две години от японската компания Serendix Partners си поставят за цел да реализират проекта за 3D принтирани домове, които да предложат на пазара.

Регулярното повишаване на цените на имотите открива възможност пред компанията да развие нова пазарна ниша – с компактни жилища на достъпни цени. А реализацията на идеята постигат посредством изпозлването на роботизирани 3D принтери на цели къщи. Пълното автоматизиране на “строителния” процес съответно води и до значително намаляване на производствените разходи.

Въпреки че сферичните домове са с малък размер от около 30 квадратни метра, всеки квадрат е оптимално оползотворен и предлага уютно жилищно пространство. Предполагаемата цена е около 28 582 щатски долара и наистина може да струва по-малко от цената на среден клас нов автомобил.

Сферична и компактна, къщата е подходяща както за градска среда, така и сред природата.

Сравнително ниската цена е особено примамливо предложение за младите, които не са готови да се нагърбят с дългосрочни жилищни ипотеки.

От Serendix Partners твърдят, че техният архитектурен 3D принтер може да изгради едно от тези сферични жилища приблизително за 24 часа и с нулев човешки персонал.

Освен това 3D отпечатаните домове имат още едно предимство, освен разходите и автоматизацията на производството. Съобразени с промяната на климата, която представлява реална заплаха за местната среда, тези къщи са създадени, за да издържат по-добре на тежки метеорологични условия, особено на земетресения и тайфуни.

През 2020 г. oт Serendix Partners предприемат процедури по патентоване на технологията и дизайна, а сега, година по-късно, обявяват и първия си прототип на 3D принтирана къща.

 

 

снимки: Serendix Partners.

 

 

Вижте още: 

 

3D принтирани къщи за Марс спечелиха конкурс на НАСА

Първите 3D принтирани жилищни сгради са в Холандия