Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Първата сграда в света с форма на цифра почита Мондиал 2022

Сграда във формата на 2022 година празнува домакинството на Световното първенство по футбол, което предстои да се проведе в Катар през ноември и декември т.г.

Проектът на iCONIC 2022 в Доха е на катарския арх. Ибрахим М. Джайда, главен архитект на Arab Engineering Bureau, по поръчка на шейх Насър бин Хамад Ал-Тани.

Арх. Джайда разкрива, че е имал и идея за дизайн, вдъхновен от трофея на Световната купа. „Но трофеят не принадлежи на Катар – годината 2022 принадлежи на нас. Искахме да създадем сграда, свързана с годината и поколението, което направи турнира. Исках сградата да остане като красив спомен.”

Шейх Насър бин Хамад Ал-Тании Арх. Джайда пред iCONIC 2022

Разположена в Доха Спортс Сити, срещу международния стадион Халифа – един от осемте стадиона, които ще приемат мачове по време на Световното първенство – това, по думите на екипа, е „първата сграда в света, която има формата на година“.

Оформена е в четири блока (всеки с форма на една от цифрите в година 2022), свързани помежду си с двуетажен подиум. На приземния етаж са разположени търговска зона, кафенета и ресторанти. А на второто ниво – спортен център и здравни клубове. Високите етажи са предвидени за офиси.

Тъй като много снимки на стадиони правят отгоре, заедно с предната фасада, изобразяваща числото 2022, архитектът иска годината да се вижда ясно и при въздушните кадри – ефект, който постига чрез комбиниране на павета и покрити с мрежа площи на покривите на четирите блока.

Проект: iCONIC 2022
Архитекти: Ibrahim Jaidah Architects & Engineers and Arab Engineering Bureau
Клиент: шейх Насър бин Хамад Ал-Тани

Снимки: iCONIC 2022, Qatar 2022

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Катар 21.10.2021

В Катар строят Квартал на здравето

Снимки: © HMC Изграждането на здравна инфраструктура е приоритет във всяка точка на света. Всеки обаче я развива по начина, […]

Прочети още
мондиал 16.08.2022

Всички стадиони в Катар са напълно завършени в очакване на Мондиал 2022

В очакване на Мондиал 2022 всички 8 стадиона в Катар са напълно завършени и готови да приемат мачовете от Световното […]

Прочети още