Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

Първата в света 3D отпечатана площадка за паркур е от рециклиран бетон!

Примерите за иновативни 3D отпечатани архитектурни проекти са все повече и все по-впечатляващи. Наскоро ви представихме първия в света 3D отпечатан стоманен мост, както и първата реална, пусната в експлоатация 3D отпечатана къща в Германия. Сред едни от последните проекти, които привлече вниманието ни беше и този за възможността да си отпечаташ дом за по-малко от 24 часа, а цената му да е еквивалент на тази на нов автомобил (говорим за среден клас автомобили, не за Bugatti 😉 ). Усилената работа по реализацията на първия изцяло 3D отпечатан жилищен квартал, също е убедителен пример за все по-голямо приложение на технологията в строителството.

И макар множеството примери да са един от друг все по-впечатляващи, винаги има нещо ново, което „изскача“ на архитектурно-строителната сцена и приковава вниманието ни…

Проектът за първата в света 3D отпечатана спортна площадка за паркур е един от тези примери.

Новината, че в момента тече подготовката за провеждането на Световната купа по паркур – в пространството пред Националния дворец на културата в София, също е любопитно съвпадение :), но да се върнем към строителните иновации…

Чешката строителна компания Buřinka реши да подходи нестандартно към темата за 3D-печата, за да създаде първата площадка за паркур!

Проектът за новото спортно съоръжение в Чехия и първото по рода си в света, е резултат от съвместната работа между частния сектор, публичната сфера и изследователските предприятия.

Освен че е първото подобно съоръжение, тя е и първа по рода си, защото е изградена от рециклиран бетон. Площадката е с размери 14 х 12 метра. Отделните препятствия са принтирани от бетон, а в зоните на евентуален удар са използвани гумени отливки. Предизвикателство пред архитектите е било и да създадт издръжлива и устойчива на градския климат конструкция.

Всяко отделно препятствие е отпечатано с 3D принтер. Използваният бетон също е иновативен продукт. Наречен rebetong, материалът е разработен в сътрудничество с изследователи от Технологичния университет в Бърно.

Паркур е дейност или спорт, при който се движите бързо през дадена област, обикновено в градска среда, преодолявате препятствия като бягате, скачате и се катерите…

Дизайнът на площадката за паркур е на архитекта от Buřinka Даниел Самек, който разкри, че ще бъде напълно готоваоще в края на този месец.

Той сподели също, че е бил привлечен от проекта поради неговата достъпност, тъй като паркурът не изисква скъпо оборудване и може да се ползва както от деца, така и от възрастни.

Площадката, която създаваме в момента, е уникална и с това, че ще бъде с изцяло заоблени форми.

„В индустрия, изправена пред много предизвикателства като недостиг на работници и изчерпване на ресурсите за традиционните строителни материали, роботиката и 3D печатът биха могли да осигурят необходимите решения сред чешките строителни компании“. В това са убедени архитектите от Buřinka и напомнят, че „жилищата не означават само четири стени“. Те обръщат внимание на това, че към жилището от значение са и т.нар. добавени ползи. Сред тях са добрата инфраструктура например. А възможността да прекарате свободното си време на открито, безопасно и близо до дома място е също от голямо значение.

Първата 3D отпечатана площадка за паркур е част от новоизградената зона за отдих в едно от държавните училища в Прага.

„Решихме да използваме иновативна технология за 3D печат, за да създадем площадката и в същото време да потвърдим ползите от използването на рециклирания бетон rebetong. Това само по себе си е още един крайъгълен камък в използването на тази иновативна технология“. Това разказват още от архитектурната фирма, които съвсем наскоро създадоха и първата 3D отпечатана къща в Чехия – Prvok.

Prvok – първата плаваща 3D отпечатана къща

„Prvok“ e целогодишна обитаема къща, построена от специална бетонна смес само за 48 часа. Тя е отпечатана с помощта на робот, който също е чешка иновация от работилницата на Trpák Scoolpt. Къщата е проектирана с редица иновативни технологии, благодарение на които е частично самодостатъчна и подходяща за природата, града и водата.

Снимки: Inovace od Burinky
Както ви споменахме, в София в момента се изгражда трасето, където ще се проведе Световната купа по паркур.

Събитието ще се състои от 9 до 12 септември, в пространството пред Националния дворец на културата, а достъпът е безплатен.

В надпреварата, при която състезателите преодоляват препятствия единствено с помощта на собственото си тяло, ще се включат 75 спортисти от 23 държави.

Сред участниците ще бъдат и 8 от най-добрите състезатели по паркур в света.

Страната ни ще представят Мартин Димитров, Йоан Досев, Алек Раев и Лъчезар Захариев и Стела Паунова.

Състезанието ще се проведе по две дисциплини. Едната е т.нар. свободен стил, другата – за скорост от точка А до точка Б – с директни елиминации. Фрий-стайлът е с различни елементи и трудности. Съдии ще определят прецизността и начина на изпълнение за сформиране на крайната оценка.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

22.07.2020

3D принтиранетo ще се превърне в двигател на следващото индустриално поколение

Добре дошли в света на 3D принтирането! То може да звучи като далечна и недостъпна техника, но на практика се оказва, […]

Прочети още
05.09.2016

Къща за игра за големи!

Лабиринти, пързалки, пилони и стени за катерене са част от нов център в Копенхаген, предназначен да играе ролята на площадка […]

Прочети още