Първата в света супер яхта на водород струва 644 млн. долара


Изглежда, че суперяхтите затвърждвата позицията си на предпочитано средство за предвижване на най-богатите хора. Също така изглежда, че и този вид транспорт търси начини за по-екологични източници на енергия. По последни новините от яхтеното шоу в Монако, Aqua ще е  първата в света супер яхта задвижвана от водород.

Проектиран от холандската фирма Sinot Yacht & Architecture Design, Aqua е почти 122 метрадълга и управлявана изцяло от възобновяем източник на енергия. „Водата е вечното гориво на живота, поддържащата живота сила, която прави планетата Земя обитаема“, казва Сандер Синот, основател на фирмата производител. „Водата е мека, но в същото време прорязва твърди скали.“ Именно тази оценка на водата помогна на фирмата да намери баланс между природния свят и технологичния. Задвижващата система е съставена от два 28-тонови вакуумирани резервоара, всеки от които съдържа втечнен водород, който се съхранява при -252 градуса по Целзий. Наред с това, че е екологично чиста, водородна енергия означава по-спокойно изживяване на борда на кораба в сравнение с традиционните двигатели. Въпреки това, резервни дизелови генератори ще бъдат поставени, ако капитанът някога се нуждае от тях.

Носят се слухове, че вече има купувач, който е платил огромната цена от 644 милиона долара. В интернет се разпространиха съобщения, че милиардерът Бил Гейтс е закупил супер яхтата, но тази информация се оказа погрешна. Въпреки това читателите не могат да бъдат обвинявани, че вярват в подобни догадки, тъй като изображенията показват, че Aqua включва собствен басейн, хеликоптер, спа и фитнес зала – удобства, предназначени да привлекат милиардери като Гейтс.

Синот и неговият екип са проектирали плавателния съд, за да могат безопасно да приближат пътниците до водата. „Водата е релаксираща, прави ни по-спокойни и по-креативни“, коментира Синот. „Искахме да осигурим на хората на бордавъзможно по-голяма близост до водата. Кормовата палуба разполага с иновативна серия платформи, каскадни към морето, докато голяма платформа за плуване позволява на всички пътници да се насладят на оптималното изживяване за достъп до водата на морско равнище.“

Aqua може да достигне скорост до 32 км/ч и разполага с достатъчно място за 14 гости и 31-членов екипажа. Фирмата планира да завърши кораба до 2024 година.

Източник: ArchitecturalDigest