Първи поглед в One Thousand Museum на Zaha Hadid Architects в Маями


Сред праволинейните конструкции, които образуват Маями, Флорида, новата сграда на Zaha Hadid Architects привлича вниманието . Вълнообразният екзоскелет от бял структурен бетон подсилен от фибростъкло очертава добре 62-етажна стъклена кула. Феновете на архитектурата веднага ще разпознаят дизайнера на сградата – кривите са стилът и дизайнерския подпис на покойната Заха Хадид.

Фасадата на луксозната жилищна кула може да изглежда излишна, но всъщност е структурна необходимост. Подобно на ъгловите фасади отвътре, криволинеарният стил на Хадид взема структурни опори, които обикновено се намират в стените и ги премества от външната страна на сградата. Външният резултат е поразителна сграда, където подиумът е на 9 нива, в които се помещава паркинг конструкция с 259 места, вентилирана през структурни перки във формата и покрита с открит басейн и спа. Въпреки че подиумът отбелязва физическа структурна крайна точка, дизайнът създава илюзията за непрекъснати рамки. „Взехме архитектурния и структурен израз и го синтезирахме като ключова характеристика на сградата“, обясни Крис Лепин, директор на Zaha Hadid Architects, който добавя, че постоянната конструкция на кофража (техника, при която облицовките са самата конструкция) е на първо място в света за сграда с такава сложност и мащаб.

 

Структурната техника също така позволява по-малко интериорни колони, предлагайки още по-различни оформления на апартаментите на половин етаж и пълен етаж. Хадид се отвращава от прав ъгъл, казвайки веднъж „светът не е правоъгълник“. Таванът на фоайето е оформен от поредица от панели със заоблени ръбове, направени също в рецепцията. На ниво спа, спираловидна стълба, наподобяваща торнадо, изпълнява двойна роля като бюро за посрещане,  а вътрешният басейн на ниво 60 разполага със стена за  водопад. Също така в този връх на кулата, който играе ролята на луксозно пространство за клубни събития с невероятна гледка, външните структурни опори от всеки ръб се събират на тавана. Това е привидно просто решение на сложна фасада и част от плана, казва Лепин. Сградата отговаря на един много сложен въпрос: Как да се постигне визуален динамизъм или визуална сложност с много прости основни правила?

 

Тъй като бялата фасада, многото стъкло и ярката слънчева светлина във Флорида допринасят за риска от заслепяващи отражения, фирмата избира тъмни каменни подове във фоайето и зоните за удобство. Тъмното дърво оформя стените, а всички меки седалки са черни или сиви. 

Разположена в разрастващ се градски квартал, близо до Музея на изкуствата Перес и 30 акра парк, кулата е изключително различна от съседите си. А жителите й също могат да бъдат изключително различни. Сградата се прави от 2012 г. и оттогава се забелязват драстични промени на пазара. Докато „по-голямата част от ранните предварителни продажби (които започнаха през 2014 г.) идваха от Латинска Америка и извън САЩ, днес по-голямата част са от щатите“, казва Луис Бърдман, един от инвеститорите (сградата в момента е продадена на 64%). Потенциалните купувачи са привлечени от поверителността, сигурността и удобствата в стил пет звезди. И поради тази причина инвеститорите поверяваст проекта на световно признат архитект, който никога не е строил в града. „Търсихме да повишим нивото на дизайна в Маями и да създадем нещо уникално“, казва Бърдман. „Искахме да надминем очакванията на хората.“

„Маями беше като втория дом на Заха и беше много развълнувана от този проект. Жалко е, че тя не е с нас, за да го видим сега завършен “, спомня си Лепин. „Много сме доволни от резултатите.“

Източник: ArchitecturalDigest.com

Снимки: