Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Първият 3D принтиран квартал е в Калифорния

квартал

Пустинният пейзаж на долината Коачела в Калифорния скоро ще бъде дом на първия американски квартал, създаден изцяло от 3D принтирани къщи.

Върху парцел от 20 декара в Ранчо Мираж (град в Ривърсайд) до 2022 г. се очаква да бъде завършен жилищен квартал с 15 3D принтирани къщи. Проектът е на компанията за устойчиво развитие на недвижимите имоти Palari Group в партньорство с Mighty Buildings – компания за строителни технологии. Създателите твърдят, че това ще бъде и първият по рода си такъв квартал.

„Това ще бъде първата реална реализация на нашата визия за бъдещето на жилищата“, казва Алексей Дубов, съосновател на Mighty Buildings.

В централата си в Оукланд, Mighty Buildings създава домове, използвайки масивни 3D принтери с размерите на малки гаражи. Материалът, използван от Mighty Buildings, се втвърдява почти веднага. Това позволява да се добавят покрив, слоеве изолация и външни елементи (например навес) едновременно. “До 80% от изграждането може да бъде автоматизирано. Това е с 95% по-малко работни часове и 10 пъти по-малко отпадъци спрямо конвенционалното строителство”, твърдят от Mighty Buildings.

“Принтерите ни имат капацитет да изградят дом с площ от около 100 кв. м за по-малко от 24 часа”. Това обяснява Сам Рубен, съосновател на Mighty.

Домовете в Ранчо Мираж ще се отличават с модерна архитектура. Ще има вариант за жилище с три спални и две бани с площ от 400 кв. м и второ по-малко – с две спални и една баня. В задния двор на всеки дом ще има плувен басейн и възможност за СПА глезотии срещу допълнително заплащане.

Прогнозните цени са от 595 000 долара за базова къща до 950 000.

Интересът към 3D принтираните домове е във възход, в резултат на жилищната криза, която продължава да бушува в Калифорния. Според прогнозни проучвания до 2025 г. Щатът се нуждае от 1,8 до 3,5 млн. нови жилища, за да се справи с недостига спрямо очаквания прираст на населението.

Заглавна снимка: Mighty Buildings/EYRS Architects

Вижте още: