Първият космически хотел ще има баскетболно игрище и стена за катерене


В момента Gateway Foundation проектира първия в света търговски космически хотел.

Като кръстоска между луксозен круизен лайнер и Discovery One от „2001: Космическа одисея“, хотелът, наричан космическата станция Von Braun, има за цел да направи пространството за посещение достъпно за всички. Той включва барове, ресторанти, множество дейности и дори да прави собствена гравитационна сила, за да спре хората да плават.

Освен обичайните неща в хотела, ще има спортове с ниска гравитация като трамплин, баскетбол и скално катерене. Компанията, седяща зад хотела, иска той да бъде отворен до 2025 г. и има за цел да има 100 посетители седмично.

Тим Алатор, старши архитект на дизайна на космическата станция Von Braun, каза за списанието за архитектура и дизайн Dezeen:

„В крайна сметка отиването в космоса ще бъде просто друг вариант, който хората ще изберат за почивката си, точно като да отидете на круиз или да отидете в Disney World. Тъй като общите разходи все още са толкова високи, повечето хора приемат, че космическият туризъм ще бъде достъпен само за супер богатите, и макар да мисля, че това ще е вярно през следващите няколко години, фондацията Gateway има за цел да направи космическите пътувания достъпни за всички.“, коментира архитекта.

Хотелът ще бъде построен чрез технологията, използвана понастоящем на Международната космическа станция, въпреки че космическият хотел планира да включи собствена изкуствена гравитация, за да направи посещението и дългосрочното обитаване по-удобно. Тежестта ще бъде постигната чрез въртящия се, кръгъл дизайн на хотела.

Хотелът ще бъде колело с диаметър 190 метра, което ще се върти, за да създаде гравитационна сила, подобна на тази на Луната. Отвън ще има 24 индивидуални модула за спане. Според проектанта някои модули ще се продават като частни резиденции, а други ще се използват за научни цели. Фондацията очаква населението на новата станция да бъде около 400 човека.

Екипът също така планира да направи хотела по-удобен от суровия, футуристичен интериорен дизайн, използван във филмите.

„Във филма 2001: Космическа одисея, Космическата станция 5 на Стенли Кубрик е стерилен, бял, подобен на музей хотел. Въпреки че създава явно футуристично усещане във филма, в действителност това не беше много привлекателно пространство. Като хора, ние вътрешно се свързваме с естествени материали и цветове.“, заяви архитект Алатор.

Докато естествените материалина Земята, като камък и дърво, са идеални строителни материали, Gateway Foundation търси заместители, за да даде на хотела по-домашен уют, който все да е практичен в пространството.

„Сега разработките в областта на материалите позволяват леки, лесно почистващи се заместители на естествен материал за камък и дърво, които обикновено не биха били възможни за извеждане в орбита. Използването на тъкани, осветлението в топли цветове и бои и материали с текстура, ще ни помагат да се свържем и да се почувстваме като у дома си. Тъй като станцията ще има гравитация, ще има усещане за посока и ориентация, които не присъстват в МКС.“, допълва още архитекта.

Не се притеснявайте и замалките ястия на астронавтите във вакуумирани торбички, тъй като за хотела са планирани кухни с пълно обслужване, а проблемите с логистиката ще бъдат решени на базата на решенията със запасяването на круизните кораби,  включително тоалетни и душове.

Освен хотелът, фондацията разглежда допълнителни възможности за обитаване на космоса и има планове за станция, наречена The Gateway, която ще приюти над 1400 души, с оглед развитието на градовете и пристанищата в космоса.

research symptoms