Виж 1към1

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

Прочети още

Първият в света 3D принтиран стоманен мост е в Европа

мост

Първият в света 3D принтиран стоманен мост вече е факт и се намира в Амстердам. Честта да „разопакова“ иновативното съоръжение при инсталирането му се падна на холандската кралица Максима, която направи това с помощта на малък робот.

Създаден от холандската компания MX3D, мостът е най-новата разработка в света на 3D принтираните структури. Дължината му е малко над 3,5 м и е изграден от 4,5 тона неръждаема стомана, образувайки извита, наподобяваща „течаща вода“ структура.

3D принтираният мост е предназначен да бъде функционална част от инфраструктурата на града, но също така ще служи и като артистичен символ на потенциала за 3D технологията за печат, отбелязват от MX3D.

„3D принтирането е готово да се превърне в основна технология в инженерното строителство и ние трябва да разработим подходящи подходи за тестване и мониторинг, за да реализираме пълния му потенциал“, казва професор Марк Джиролами от Института „Алън Тюринг“, участвал в проектирането на моста.

заглавна снимка:  University of Twente / Twitter // Тази снимка: BEELD BRUNOPRESS /Het Parool – www.parool.nl/

Едновременно с това структурата на моста ще бъде и „жива лаборатория“, снабдена с десетки сензори. А през следващите четири години изследователи от Imperial College London ще изучават данните, генерирани от моста. Те ще бъдат използвани за наблюдение и измерване на ефективността на иновативното съоръжение в реалния свят.

Работата по моста започна през март 2017 г. като отпечатването му е отнело около шест месеца. При използваната 3D технология стоманата е отпечатана слой по слой и е от четири части. За работата са използвани четири индустриални робота, които се предлагат в търговската мрежа.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
30.01.2020

3D принтирани къщи за Марс спечелиха конкурс на НАСА

AI SpaceFactory от Ню Йорк спечели конкурс на НАСА за 3D принтиране на къщи подходящ за Марс или Луната, които да бъдат […]

Прочети още
принтирана къща 10.02.2021

Първата 3D принтирана къща, която струва колкото автомобил, вече е факт

Японският архитект Масаюки Соно, победителят в предизвикателството на НАСА “3D-Printed Habitat Challenge 2015”, представи първата 3D принтирана къща, която ще струва колкото […]

Прочети още