Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Първият в света корабен тунел ще е в Норвегия

тунел норвегия

Норвежката крайбрежна администрация получи „зелена светлина“ и започва изграждането на първия в света корабен тунел – Stad (Stad skipstunnel). С него за първи път ще бъде възможно преминаването на големи плавателни съдове през подобен тип съоръжания. Stad ще пробие планинския полуостров Стадхавет в северозападна Норвегия – там, където земната маса разделя водите на Норвежко от Северно море.

За първи път проектът бе обявен през 2017 г., но едва сега Министерството на транспорта в страната одобри неговия старт. Изграждането на близо 1,5 км дългото съоръжение ще струва около 2,8 милиарда норвежки крони (или 330 милиона долара без ДДС) и ще отнеме между 3 и 4 години. А същинското строителство трябва да започне през 2022 година.

Снимки: Norwegian Coastal Administration / Snøhetta

„Това е проект, който се планира от десетилетия. Много е хубаво, че строителните работи вече могат да започнат, коментира временният ръководител на проекта Терже Андреасен. В момента корабите, плаващи по водите около Стадхавет, често са засегнати от силни приливи и отливи. Понякога трябва да чакат с дни в най-близкото пристанище, за да се подобрят метеорологичните условия. Но вътре в тунела времето и приливът няма да влияят на транзита. Корабните пътувания ще бъдат по-безопасни. Ще може да се постигне и високоскоростен фериботен транспорт“, допълва още Андреасен.

Планът е прокопаването да става чрез подземни сондажни и палетни платформи. Изграждането му вероятно ще наложи и премахване на някои сгради, както и около три милиона кубически метра скала. А една от първите стъпки е „стартиране на процедури за придобиване на имоти в района, където ще бъде разположен корабният тунел. Друга е съставянето на проектната организация и подготовката на тръжните процедури”, обяснява Андреасен.

Проектът със сигурност ще привлече вниманието на специалистите и любителите на инфраструктурни решения от цял свят.

Вече се определя като „инженерно чудо” от гилдията. А от крайбрежната администрация с радост изтъкват, че докато други тунели могат да побират малки лодки и шлепове, то Stad ще е първият тунел, който да обслужва големи кораби.

„Ако всичко върви по план, първият в света мащабен корабен тунел ще бъде завършен през 2025/26 г.“, казва още Терже Андреасен.

Норвежците казват още , че завършената конструкция ще бъде подобна на „голяма и дълга планинска зала“.

Вижте още: