Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

Първият в света път, изграден с графен – панацеята за дупките по пътищата

графен
С добавянето на графен – материала, който има здравината на диамант, 10 пъти по-висока якост на натиск и висока гъвкавост, се очаква асфалтът да издържи много по-дълго.

Първият в света път, асфалтиран с добавяне на графен за по-малко дупки по пътя, става факт във Великобритания.

Прилагането на един от най-здравите материали в света, който строителните експерти определят като „чудотворен“ поради своите характеристики, е насочено главно към високото строителство. Материалът има здравината на диамант, много по-гъвкав е, почти прозрачен и толкова плътен, че през него не може да премине и един атом газ. Практиката е установила, че добавянето на графен към бетона намалява пукнатините. Сега обаче чудотворните характеристики на графена ще бъдат приложени за първи път и в пътното строителството.

Сега обаче Великобритания строи първия път в света с графен – при удължаването на близо 5-километрова пътна отсечка в североизточната част на страната, между градовете Newton on the Moor и West Cavellage. А експертите се надяват, че като добавят този материал към асфалта, пътят ще бъде много по-издържлив във времето и съответно – поддръжката му ще струва много по -малко.

графен
снимки: getty images


Продукти като графенни пелети и пластмаса, добавени към асфалт, вече са тествани във Великобритания. Сега обаче за първи път графенът ще бъде комбиниран с рециклиран асфалт. Това е съвсем различен процес, на който специалистите залагат големи надежди за удължаване на полезния живот на пътищата.

„Лабораторните тестове са успешни. Сега технологията за използване на графен при направата на пътища ще бъде изпитана на практика за първи път. Това потвърждава нашия ангажимент за иновации и помага да се тласне индустрията към по-устойчиви решения, които намаляват въглеродните емисии“. Това коментира Греъм Уот, мениджър в National Highways във Великобритания.

Тестовете на този материал продължават от 2004 г., когато графенът е извлечен за първи път от парче графит. Оттогава досега в строителството вече има някои иновативни приложения.

Първият графенов път трябва да бъде завършен на 3 ноември и последван от мониторинг. Очакванията на експертите са, че това ще бъде и посоката за реализиране на по-устойчиви пътища в бъдеще.

бамбукът строителен материал 28.04.2021

Бамбукът като строителен материал и приложението му

Бамбукът като строителен материал се е използвал още от древността. По традиция се свързва с културите на Централна и Южна […]

Прочети още
строителни материали 19.05.2021

Странни строителни материали, за които може и да не подозирате :)

Морковите и водораслите едва ли ви звучат като нещо непознато и екзотично, но какво ще кажете за новината, че освен […]

Прочети още