Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Първото в света напълно достъпно арт депо отваря през ноември

арт депо

Depot Boijmans Van Beuningen, първото в света напълно достъпно арт депо, ще отвори врати през ноември 2021 г. в Museumpark в центъра на Ротердам.

Новото музейно депо е проектирано със стъклен, напълно отразяващ заобикалящата го среда кръгъл обем. 39,5-метровата височина на формата му наподобява яйце, отрязано по хоризонтала или огромна стъклена саксия. Решението е в резултат на желанието да се постигне максимална енергийна устойчивост на сградата – важна характеристика в дизайна на проекта.

99% от всички площи на новото арт депо ще бъдат напълно достъпни за всички посетители.

Depot Boijmans Van Beuningen включва изложбени зали, градина на покрива и ресторант, както и наистина огромни площи за съхранение на произведения на изкуството и дизайна.

Новото арт депо в Ротердам, броени месеци до официалното му откриване.

“Задачата беше да погледнем зад кулисите на музейния свят и да направим цялата художествена колекция достъпна за обществеността”.

Това разказват от архитектурното студио MVRDV, които стартираха работата по проекта през 2020 г. И допълват, че в момента много международни музеи могат да представят само шест до седем процента от своите колекции в изложби. Останалите 94 процента са скрити в хранилищата. Затова целта е с изграждането на Depot Boijmans Van Beuningen „да се скъса с тази традиция на прикриване”. Сградата е проектирана така, че да осигури възможност за представяне на всички тези невидими досега артефакти в уникална и емблематична отразяваща сграда.

Посетителите ще имат възможност да се потопят в света зад кулисите на музея и да разберат какво всъщност изисква поддържането и грижата за една безценна колекция от изкуства.

Без значение дали ще го направят сами или с гид, те ще могат да наблюдават консервационните и реставрационни процеси, опаковането и транспортирането на различни произведения на изкуството.

Пет големи зигзаг стълбища отвеждат от първото до последното ниво на сградата. Всяко от тях ще отвежда и до покрива, на който ще има ресторант, както и огромна тераса, разкриваща вълнуващи градски пейзажи.

В Depot Boijmans Van Beuningen ще бъде представена колекция от 151 000 артефакта.

Някои от тях ще бъдат прилежно увити, подредени по стелажи или в шкафове, за по-добро съхранение или изложени в шкаф в една от 13-те гигантски витрини, окачени в атриума. А колекцията от филми и видео материали ще може да се гледа в специални прожекционни зали.

Интериорът на сградата също представлява своеобразно “платно” за представяне на изкуството и на други художници, които не са включени в колекцията. Така например входът и атриумът са разработени в тясно сътрудничество с местните художници John Körmeling и Marieke van Diemen. Интериорният дизайн на ресторанта е работа на Concrete, а Pipilotti Rist ще проектират арт инсталация за площада пред депото.

За да бъде сградата максимално щадяща енергия и природни ресурси, са предвидени множество оптимизиращи функции.

Комбинацията от геотермален топлообмен, слънчеви панели, LED осветление и високоефективна изолация я прави неутрална по отношение на потреблението на енергия. Дъждовната вода ще се съхранява в мазето и ще се използва повторно за напояване, както ив сервизните помещения, намалявайки консумацията на вода в сградата. Това, заедно със зелените покриви, ще направи оттичането на водата минимално, като всички останали оттоци ще бъдат насочени към езерото на Het Nieuw Instituut, което ще бъде превърнато във воден басейн. По този начин депото може да бъде изключено от канализационната система за дъждовна вода.

„Птичи поглед“ по време на строителните работи по новото арт депо в Ротердам.
За проекта ново арт депо – Depot Boijmans Van Beuningen:

Архитектурно студио: MVRDV; локация: Ротердам, Холандия; РЗП: 15 000 кв. м; клиент: Museum Boijmans Van Beuningen, De Verre Bergen Foundation, Municipality of Rotterdam; авторски права: MVRDV; снимки: Ossip van Duivenbode, Rob Glastra, MVRDV.

29.01.2020

Плаваща офис сграда пуска котва в Ротердам

Базираната в Ротердам архитектурна фирма Powerhouse Company представи проекти за уникална плаваща офис сграда, която ще бъде закотвена в историческото пристанище […]

Прочети още
19.05.2016

Построиха гигантско стълбище в Ротердам

Водещото дизайнерско студио MVRDV откри своя забележителен проект на стълба върху скеле в Ротердам. Гигантското стълбище е построено по случай […]

Прочети още