Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Пътните строители: Всички ремонти спират, ако държавата не ни плати дължимото

поръчка за
Започне ли да се спекулира с темата за пътищата – значи предстоят избори, смятат представители от пътния бранш

Пътните строители заплашиха да спрат ремонтите на пътища, ако държавата не им плати останалите 50% – около 2 милиарда лева, за вече извършени, според тях, ремонтни дейности. Решението им дойде след като финансовият министър Асен Василев представи данните от доклада за проверка на пътното строителство в периода 2018-2021 година. Според доклада е извършено незаконно строителство за 2,5 млрд. лева. От ББК „Пътища“ обаче обявиха доклада за „некомпетентен“.

„За нас причината за този доклад може да е само една – никой няма намерение в това правителство да плаща на пътностроителните фирми, защото в бюджета няма пари“. Това коментира председателят на БКК „Пътища“ Стефан Чайков на пресконференция на тема „Истината за състоянието на пътния сектор“.

Чайков обяви още, че от Камарата след 1 юли ще поискат изпълнителни листове за дължимите от АПИ пари. В това число и всички пропуснати ползи. Като по „груба оценка“ на бранша става въпрос за допълнителни 150-200 милиона лева в бюджета.

Според Чайков, ако констатациите в доклада се приемат за верни, всички участъци трябва да бъдат затворени незабавно за експлоатация.

„Всяко незаконно строителство се спира и се консервира, след което строежът трябва да се приведе в първоначалния му вид. Всеки път, когато политическата обстановка се изостри, се спекулира с темата за пътищата. Това е сигурен признак, че предстоят избори“, коментира председателят на БКК „Пътища“.

„Най-големият ми страх е заради тяснопартийни интереси да не продължи да се раздухва тази истерия и пътностроителните фирми да се оттеглят„.

Това призна на свой ред регионалният министър в оставка Гроздан Караджов. Вицепремиерът подчерта още, че тъй като не са оформяни надлежните строителни книжа и съответно не са получавани разрешения за строеж, е намалена и гаранцията. „Това е била системата, ползвана от десетилетия“, добави Караджов.

Предстои, на база данните от доклада на междуведомствената комисия, държавата да реши дали да доизплати остатъка от 50% от дължимите средства към строителните фирми.

снимка: АПИ, архив

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
16.06.2022

Позиции в опозиции: Кой поиска 2,5 млрд. лева за незаконно строителство?

Докладът на МРРБ и МФ за договорите излезе, ДНСК проверява всички обекти и претенциите на фирмите по тях. Позицията на […]

Прочети още
комисия 15.06.2022

Вече ще има повече прозрачност по контрола на обществените поръчки

Агенцията по обществени поръчки създаде специална секция за извършените проверки на своя интернет портал. Агенцията по обществени поръчки (АОП) повишава […]

Прочети още