Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Пътуване към светлината: Това е библиотеката, отличена с RIBA Stirling 2022

RIBA – Кралският институт на британските архитекти, отличи проекта на Новата библиотека на колежа „Магдалина“ в Кеймбридж като победител в 26-ите награди RIBA Stirling. Проектът на отличената с най-престижната награда за архитектура в Обединеното кралство библиотека е на Níall McLaughlin Architects и впечатлява с архитектурно-дизайнерските си решения, които я превръщат в гостоприемно пространство за отдих, културни срещи и учене.

Новата сграда съдържа учебно пространство и библиотека, архив и картинна галерия. Отвън изглежда изглежда като семпла подредба от минималистични тухлени обеми, които повтарят типичните форми на фронтон на съществуващия колеж.

Пътуване към светлината…

Основната част на библиотека представлява набор от взаимосвързани стаи, облицовани с рафтове за книги, бюра за четене и галерии, подредени върху тартанова решетка между свързващите коридори.

Замислени като пътуване към светлината, три главни читални организират основния циркулационен маршрут през библиотеката от триетажното входно антре до централна читалня с двойна височина. А така също и дълга стая, която предлага открит изглед към градината на колежа.

По-големите зони са оградени от по-малки ниши и стаи. Гледките по дължината на пространствата пък рамкират изгледа към града, докато фасадата откъм колежанската градина осигурява индиректна светлина, но без гледка. Тази, гледаща към реката пък, има издадени еркери с изглед към водата.

Вътрешните пространства са изработени от напречно ламинирана дървена конструкция с рафтове и маси от твърда дървесина. Целта на архитектите е всички ключови характеристики да се възприемат като преплетен набор от елементи. Покривни прозорци, колони, рафтове, светлинни прегради, прозорци, бюра и балюстради… всички заедно да образуват последователна основа и вътък в цялото пространство.

Покривът съдържа фин слой светлинни структури, осигуряващ равномерно ниво на осветеност на основните читални и балансира страничната и горната светлина, като по този начин намалява отблясъците, обясняват от Niall McLaughlin Architects. Разположението на преградите позволява много малко директна светлина да проникне на пода или нивото на рафтовете, но позволява оживена игра на светлина в тавана и прозорците. Тази комбинация от спокойствие и анимация е централна за характера, който търсихме за пространството.

„Уникална обстановка с ясна цел – новата библиотека в колежа е с изискана, щедра архитектура, построена да издържи на времето“.

Това споделя от името на журито на наградата Stirling за 2022 г. президентът на RIBA Саймън Олфорд. И подчертава, че създаването на нова сграда, която да издържи поне 400 години, е сериозно предизвикателство. „Но такова, с което Niall McLaughlin Architects са се справили с най-голямото умение, грижа и отговорност“.

Тази библиотека е дело на много ръце и много умове. Колежът създаде възможност за успех по начина, по който инициира и управлява проекта. Знаехме, че строим за клиент, който е мотивиран да постигне най-добрия резултат. Нашата отговорност към историята и бъдещото развитие на тази учебна общност беше ясна. Бяхме помолени да строим в дългосрочен план, използвайки разумно настоящите ресурси.

Ниал Маклафлин

Снимки и информация: Niall McLaughlin Architects /website/. Фотограф: Nick Kane
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Мураками 30.09.2021

Библиотеката на Кенго Кума, посветена на Харуки Мураками

Кенго Кума и Харуки Мураками в едно изречение! Това звучи обещаващо, нали? Всъщност между двамата се оказва, че има доста […]

Прочети още
22.06.2022

Библиотека в пещерата – новото лице на старата каменна кариера

Общоизвестен факт е, че в кариерите добивът на ресурси трае около 50 години, преди да бъдат изчерпани. И по “неписано […]

Прочети още