Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

Пазарът на недвижими имоти в метавселена процъфтява. Но защо да инвестираш реално в нещо виртуално?

метавселена

Факт е, че пазарът на недвижими имоти в международен план се покачва до небето. Друг факт обаче е, че световната пандемията постави началото и на нов тип пазар, свързан с малко позната все още територия, която на практика дори не съществува физически. А именно – земя и имоти във виртуални светове, които хората наричат метавселена.

И макар идеята за харчене на хиляди и дори милиони долари за закупуване на фиктивна „земя“ във виртуален свят да звучи, честно казано, абсурдно, трендът на тези инвестиции през последните няколко месеца рязко се устреми нагоре. А откакто Facebook обяви, че ще влезе ол-ин във виртуалната реалност и дори промени корпоративното си име на Meta Platforms, цените на вуртуалните имоти скочиха с над 500%.

Какво е метавселена?

Най-общо казано – „нереален“ свят, в който хората на новото време обаче инвестират съвсем реални средства в размер на милиони долари. И тук, като в реалния ни земен свят, можете да отидете на карнавал, на музикален концерт или да посетите музей, само че виртуално.

„Метавселената е следващата итерация на социалните медии“, казва Андрю Кигел, главен изпълнителен директор на базираната в Торонто Tokens.com. Компания, която инвестира в недвижими имоти от метавселената и цифрови активи, свързани с токени.

В метавселената хората стават аватари.

В тези виртуални светове реалните хора взаимодействат помежду си като герои, наречени аватари. Наподобяват лица от анимационни филми, чийто живот протича като във видео игра в реално време.

Днес хората могат да имат достъп до тези светове чрез обикновен компютърен екран, но Meta и други компании, ангажирани в развитието на виртуалните светове, в дългосрочен план планират изграждането на 360-градусови потапящи светове, до които хората ще имат достъп чрез VR очила (очила за виртуална реалност каквито са Oculus на Meta, например).

Големи артисти, сред които Джъстин Бийбър, Ариана Гранде и DJ Маршмело, вече инвестираха във виртуални имоти със свои собствени аватари. А Парис Хилтън дори организира DJ новогодишно парти на собствения си виртуален остров.

метавселена
Животът в имот от метавселена е виртуален, не реален… Снимка: Freepik

Дигиталният свят – нов бизнес модел за 1 трилион долара?

Неотдавнашен доклад на Дейвид Гридър, мениджър на Grayscale, изчислява, че дигиталният свят може да прерасне в бизнес на стойност над 1 трилион долара в близко бъдеще.

Транзакциите във виртуалния свят обикновено се монетизират с помощта на криптовалута. Освен криптовалутите, незаменяемите токени (NFT) са основният метод за монетизиране и обмен на стойност в рамките на метавселената. А за да се гарантира, че цифровите недвижими имоти имат стойност, предлагането е ограничено – концепция в икономиката, наречена „стойност на дефицита“. Например, Decentraland (един от няколкото популярни метавселенски светове) се състои от 90 000 парчета или „парцели“ земя с приблизително еднакви размери.

Вече има и примери, при които стойността на виртуалните недвижими имоти се покачва. Още миналата година дигиталният инвестиционен фонд за недвижими имоти Republic Realm, съобщи, че е похарчил еквивалента на повече от 900 000 щатски долара, за да закупи NFT, представляващ парцел в Decentraland.

Tokens.com също наскоро похарчи близо 2,5 милиона долара за парцел земя в Decentraland. „Цените се покачиха с 400% до 500% през последните няколко месеца“, напомня Кигел във връзка с инвестицията.

Най-желаният метасвят.

Друг горещ метавселенски свят е Sandbox. И определено може да се определи като „най-горещият“ на пазара в момента.

Наскоро компанията за виртуални недвижими имоти на Джанин Йорио – Republic Realm, похарчи рекордните 4,3 милиона долара за парцел виртуална земя там. Инвестицията според Йорио обаче си струва, тъй като компанията му е продала 100 виртуални частни острова миналата година за по 15 000 долара всеки. А днес същите тези имоти се търгуват на цени от около 300 000 долара всеки. Практически цените на виртуалните имоти в Sandbox към момента се припокриват със средните цени за жилище в Америка, подчертава Джанин.

В общи линии метавселената Sandbox е един от многото виртуални светове, пълни с дигитални активи – от рокли и маратонки до картини и коли. А потребителите купуват дигитално копие на имота, незаменяем токен (NFT), който се записва в споделена дигитална платформа, известна като блокчейн, по подобие на отчитането на сделките с криптовалути.

Миналата година именно в Sandbox Republic Realm продаде и суперяхтата The Metaflower за 650 000 долара. А в описанието й тя бе представена като „подходяща за афтърпартита и плажни забавления“, но, разбира се, виртуални.

Компанията на Джанин се насочва и към продукти като „създадени по поръчка метавселени с недвижими имоти“, включващи различен портфейл от имоти в различни виртуални светове, построени по поръчка сгради и управление на имоти. А цените им започват от над 900 000 долара.

Германската компания за спортни стоки Adidas също купи земя в Sandbox през 2021 година. А придобиването на виртуалния терен определи като начин да изрази възторга си от възможностите, които тя дава.

„Манията“ по инвестиции в дигитална земя с реални пари, разбира се, няма как да не провокира и въпроса доколко тези инвестициите си струват и какви рискове крият.

метавселена

Snoop Dogg също е част от „играта“ метавселена. Звездата си строи виртуално имение върху парцел в Sandbox, а неизвестен инвеститор плати 450 000 долара за съседен парцел, за да му бъде съсед.

Реална инвестиция в нереален свят и рисковете, които носи.

„За някои дигиталният свят е толкова важен, колкото и реалният“, коментира базираният в Маями брокер на недвижими имоти Орен Александър. „Не става дума за това, в което ти и аз вярваме, а за това какво прави бъдещето“, категоричен е той.

По отношение на избора на виртуален имот и тук важи основното правило, както при покупката на реален – че локацията е водещ критерий. „Има области, когато за първи път влизате в метавселената, където хората се събират – тези области със сигурност биха били много по-ценни от местата, в които не се случват никакви събития“, обяснява Кигел.

„Помислете за това като за настолната игра Монополи. Току-що купихме Boardwalk и околността“, допълва той. „Зоните, където хората се събират, са много по-ценни за рекламодателите и търговците на дребно, за да намерят начини да влязат там, за да имат достъп до тази демографска група.“

Ноа Гейнър от Parcel, който твърди, че компанията му не е обвързана с една метавселена, предвижда, че в бъдеще ще се обособят няколко много доминиращи свята и може би някои нишови. Като цяло прогнозата му е за „бъдеще на взаимно функциониране, при което ще можем да отиваме от един свят в друг“, казва той.

метавселена
Имот в метавселена… Снимка: Mars House

Привържениците на дигиталните светове смятат, че това е само началото на трансформацията. „Метавселената вероятно ще премине през значителен преход към бизнес фаза през 2022 г. с появата на широка гама от услуги“. Това смята Йосуке Мацуда, президент на геймърската компания Square Enix.

И все пак, инвестицията в цифрови недвижими имоти е рисков бизнес. „Трябва да инвестирате само капитал, който сте готови да загубите“, предупреждава Джанин Йорио. „Това е силно спекулативен бизнес, който освен това е базиран на блокчейн. А както всички знаем, криптовалутата е силно променлива. Т.е. това може да бъде както много възнаграждаваща, така и пагубна инвестиция“.

Инвеститорът Пол Грифитс също предупреждава за суровия залог за потенциалните инвеститори в метавселената. Проект, който се представя добре и продължава да увеличава потребителите си, може да предложи значителна възвръщаемост. Ако проектът се провали, земята, която сте купили, на практика няма да струва нищо.

Как се купува виртуална земя?

Доста е просто, обяснява Джанин. Това се случва или директно от платформата, или чрез разработчик. Инвеститорите строят върху земята си и я превръщат в интерактивна посредством код. „Можете да декорирате имота си, да го промените, да го ремонтирате“, допълва Йорио. Освен това от ключово значение при избора на виртуален имот от значение е и това „кой е съседът ти“. „Но това важи за почти всичко, нали? Това е като членство в клуб и искате да сте сред хора, които споделят сходни интереси“, допълва тя.

Балонът, който може да се спука…

„Не бих вложил пари в нещо подобно, които не искам да загубя“. Това коментира категоричен Марк Стап, професор и директор по теория и практика на недвижимите имоти в Държавния университет в Аризона. „Ако бизнесът с имоти в метавселената продължи по начина, по който върви, това най-вероятно ще бъде балон. Балон, който в един момент ще се спука. Защото купуваш нещо, което не е обвързано с реалността“, категоричен е Стап.

А Грифитс е лаконичен:

Предстои да се случат един куп странни неща и не е ясно кой ще спечели.

метавселена
Да притежаваш парче земя в дигитален свят – метавселена, може да бъде както печеливша инвестиция, така и доста рискова. Снимка: Grayscale

* Заглавна снимка: арх. Andrés Reisinger – проект на виртуална къща в мразовит метавселенски пейзаж. Източници: Grayscale, CNBC, Financial Times и Republic Realm

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
биткойн 15.12.2021

Утопията става реалност – строят първия Биткойн град

Перфектно кръгъл, като биткойн монета… Така ще изглежда първият Bitcoin City, който ще се появи на територията на Ел Салвадор. […]

Прочети още
марс 01.04.2021

Човешки град на Марс: Nüwa може да приюти 1 милион души

Животът на Марс е възможен! Поне така изглежда от готовия проект на първия самодостатъчен и устойчив марсиански град – Nüwa, […]

Прочети още