Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Пазарът на жилища в Пловдив, Варна и Бургас е напълно възстановен от COVID кризата

Пазарът на жилища в трите най-големи областни града след столицата София завършват 2021 г. напълно възстановени от COVID кризата. Това показват данни от преглед на развитието на жилищните пазари в градовете Пловдив, Варна и Бургас, на Bulgarian Properties.

Най-бърз темп на развитие бележи Пловдив.

Тук ръстовете на цените и цялостната активност на пазара се върнаха на предкризисните си нива и дори успяха да ги надминат, се посочва в анализа. В това отношение Пловдив следва плътно тенденциите, които характеризират и най-големия пазар в страната – София. Двата морски града са с малко по-бавен темп на възстановяване и вероятно ускореният растеж на цените при тях ще се усети през идната година.

Средната цена на жилищата в Пловдив през третото тримесечие по данни на компанията е 850 евро/кв.м при 808 евро/кв.м година по-рано.

Това представлява годишен ръст от 5,2%, сходен с този от преди пандемията. Така цените в Пловдив достигат равнищата от 2008 г., но все още са по-ниски от тези във Варна и Бургас. Пловдив бележи и ръст на обема от реализирани продажби през 2021 г. Данните на Агенцията по вписванията сочат, че за първите девет месеца на текущата година са вписани 13 232 продажби. А това е с 37% повече спрямо обема за същия период на миналата година и с 30% повече спрямо 2019 г.

Новото строителство за поредна година е най-предпочитано от купувачите и бележи възход. В анализа на имотната компания се посочва, че издадените разрешителни за строителство на нови жилищни сгради са сходни с тези от 2020 г., но броят на жилищата в тях нараства.

Във Варна средната цена през третото тримесечие е 885 евро/кв.м при 860 евро/кв.м година по-рано.

Измереният годишен ръст на цените на жилищата в морската столица е около 3%. Сделките в морската столица нарастват с около 20% на годишна база, както спрямо 2020 г., така и спрямо 2019 г. Това сочат данните на Агенцията по вписванията. Официалната статистика сочи още и спад в издадените разрешителни за строеж. За жилищни сгради техният брой е 394 през 2021 г. при 426 за 2020 г.

В Бургас средната цена достигна 900 евро/кв.м през третото тримесечие и е само с около 1,2% по-висока от тази през 2020 г. (890 евро/кв.м).

Това нарежда морския град на последно място по ръст на цените на имотите в големите градове за тази година, се посочва в анализа. Същевременно обаче регистрираните продажби в Агенцията по вписванията са с около 40% повече от тези през 2020 г. и с около 25 на сто повече от 2019 г. Данните показват, че пазарът в Бургас е активен. Активността се потвърждава и от данните за издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради. През 2021 г. те са 386 спрямо 285 през 2020 г., което е ръст с 35% на годишна база.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
кредити 16.11.2021

Българите теглят най-много кредити за ремонти

Хората на възраст 50+ години най-често взимат кредити за ремонт на дома. Около 40% от заявленията им са за такива […]

Прочети още
балон имот 15.11.2021

Какви разходи да предвидите при покупка или продажба на имот?

Покупко-продажбата на недвижим имот сама по себе си е сложен процес, при който има основни фактори и действия, които трябва […]

Прочети още