Пенсионери си гледат градина по фасадата на дома им


Пенсионирана двойка, която обича да отглежда собствената си храна, се сдоби с много добре проектирана къща от фирма FormZero. Домът се състои от няколко бетонни блока, засадени с повече от 40 вида ядливи растения на всеки етаж. С различни помещения за вътрешен двор, които се използват и като мини домашни градини, къщата съчетава градина, ферма и жилищна площ.

 

Цялостният дизайн на дома е силно повлиян от местния език на Куала Лумпур. Тъй като районът е тропически, домовете често са изградени с бамбук – практика, която е широко разпространена сред местното население на района. Използвайки бамбук като форма за работа с бетонната облицовка, архитектите не само зачитат местната история и култура, но и осигуряват траен дизайн, който ще се поддържа с години. Използването на двата трайни материала добавя допълнителна устойчивост към дизайна, така че триетажният дом да издържа на силни дъждове и местно замърсяване.

В допълнение към устойчивите характеристики на дома, архитектите работят в тясно сътрудничество със собствениците на жилището, за да създадат дизайн, който ще позволи на двойката да отглежда собствена храна. Съответно проектът е сграда с площ от 340 квадратни метра, която се простира на три етажа, като всяко ниво е снабдено с достатъчно пространство за отглеждане на различни растения. Изработената по поръчка система за напояване, съвместна дейност между двойката и архитектите, позволява на кутиите да съхраняват и използват повторно дъждовната вода.

 

Каскадният дизайн е стратегическа характеристика, която помага на всеки балкон да се наслаждава на оптимална естествена светлина, но също така добавя система за естествена вентилация във вътрешността. На всеки етаж на дома има големи плъзгащи се стъклени врати, които водят към балконите, а прозорците от пода до тавана, създават силна връзка с външния свят. Всички бели стени и минимално обзавеждане, заедно с изобилието от зеленина, ще позволят на собствениците да се насладят на здравословен, самостоятелен начин на живот.т.

 

Източник: Inhabitat.com

research symptoms