Перник се готви за рекордна Сурва


Подготовката за XXVII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018“ е на финалната права. Месеци на ред върви организацията за мащабното събитие, за да се получи един атрактивен фестивал, с който да изненадаме жителите и гостите на града“, сподели зам.-кметът по култура и образование в Община Перник Севделина Ковачева .
Всяка година фестът подобрява собствените си рекорди, но сега се очакват да бъдат надминати всички достигнати предни години нива. До момента са подадени заявки от 7 400 участници. Тазгодишното издание на фестивала ще бъде на 26, 27 и 28 януари.
„Очакваме много гости и от страната, и от чужбина. Официални лица ще има от 7 държави. Перник ще бъде празнично украсен като една истински фестивален град. Затова са се погрижили нашите приятели от Шесто училище . Децата, които всяка година помагат с украсата, също така и една голяма шивашка фирма.Надявам се настроението да бъде повлияно и от това, което се случва в екстериора около нас“, посочи Ковачева.
Сред съпътстващите прояви на мащабното събитие ще бъдат научната конференция на тема „Сура в селото и града“, изложби, както и традиционната детска сурвакарска щафета .
„В средата на месец януари ще бъде открита изложба в Народното събрание с фотоси от „Сурва“, те са на различни фотографи, които са работили по темата. Искаме да покажем на народните представите , които се надявам да бъдат силно впечатлени, от това, което се случва в нашия град“, обясни Ковачева.
Тази година участващите групи със сурвакари и мечкари от Пернишко ще са 45 с близо 4 000, от които 880 са деца. От страната маскирани като кукери, бабугери, джамалари и старци ще са 59 групи с около 3 000 участници. От чужбина се очакват 17 групи от 8 държави – Испания , Италия Сърбия, Македония, Албания, Словения, Португалия, Румъния с над 420 души.
„Все по-голям е интересът и към автентичната „Сурова“, която е на 13 и 14 януари по селата. През последните няколко години имаме много гости от чужбина именно за тази част от ритуала,който се извършва тук в Пернишко. Сега очакваме интересът да е още по-голям, тъй като в момента знаем, че България е председател на Европейския съвет, ще има много гости от чужбина и към момента имаме много засилен интерес“, допълни зам.-кметът Севделина Ковачева.

източник: Община Перник