Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Пешеходен мост е големият победител в британските награди за красива архитектура

Пешеходният мост на замъка Тинтагел (Tintagel Castle) в Корнуол е големият победител на наградите Building Beauty Awards 2022. Стоманената конструкция, проектирана от Ney & Partners и William Matthews Associates, получи приза и в категорията за награда за инженерство. Отличията връчи самият архитект Норман Фостър на официална церемония.

Пешеходният мост, дълъг 225 фута (68 м), се простира над 58-метрова пропаст между две скали и свързва двете страни на средновековна руина. Състои се от две конзоли, които създават усещане за непрекъснато движение.

Експертите определят моста като „нещо грациозно, перфектно балансирано, сдържано“

„Това беше предизвикателна задача, предвид терена и чувствителността на обекта като древен паметник и място с природна красота“, коментира журито на наградите, председателствано от Стивън Бейли. „Тук нищо не е ненужно, но това, което е необходимо, е изпипано до степен на красота“, допълва журито.

Легенда отпреди 800 години разказва, че Тинтагел е родното място на крал Артур, роден от прелестната кралица Игерна и покровителстван от магьосника Мерлин. 🙂

Темата за красотата в архитектурата от известно време е на дневен ред в Обединеното кралство. Дори наскоро Майкъл Гоув, министър на изравняването в кабинета на Сунак, обяви плановете на страната за блокиране на „грозните“ проекти в Обединеното кралство.

Любопитно е да се отбележи, че проектът на Ney & Partners и William Matthews Associates е и първият цялостен победител на наградите, учредени през 2021 г. от The Royal Fine Art Commission Trust и спонсорирани от строителния предприемач Ballymore. Студиото победител получава парична награда от 10 000 паунда, както и трофей от бижутера Тео Фенел. Освен това ще представлява Обединеното кралство на Международните награди за красиви сгради – International Building Beauty Award. Те ще се проведат в Лисабон утре, 2 декември, в рамките на Световния архитектурен фестивал, също е спонсориран от Ballymore.

Всички снимки: Ney & Partners

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
17.11.2022

Чехи спечелиха първото място в конкурса за идейния проект на пешеходния мост в Южния парк на София

325-метровият мост ще пресича Южния парк в столицата с минимална намеса върху съществуващата среда Чешките архитекти от студио Boele, в […]

Прочети още
10.10.2022

Нов мост над Дунав и един от най-дългите в Европа, ще бъде завършен предсрочно

Това ще бъде третият най-дълъг висящ мост в Европа Pyмъния e нaпът дa зaвъpши eдин oт нaй-cĸъпитe си и cлoжни […]

Прочети още