Петата международна фасадна конференция на ЕТЕМ събра световни имена от архитектурата


На 16-ти ноември тази година ЕТЕМ за пореден път събра световнопризнати имена в архитектурата на Международна конференция за фасаден инженеринг. На събитието присъстваха повече от 700 участници – професионалисти от световни архитектурни бюра, инженеринг компании и представители на строителния бранш.

„Горди сме, че Фасадната конференция на ЕТЕМ се превърна в професионална платформа, на която се представят последните иновации и тенденции във фасадния инженеринг и най-новите идеи и концепции в областта на архитектурата и устойчивото развитие” – с тези думи откри форума Ламброс Янухос, генерален мениджър на ETEM Group.

Един от най-впечатляващите проекти в конференцията – първата в света висока сграда с екзоскелет в свободна форма, представи архитектът Мирон Мутияба, главен проектант в Zaha Hadid Architects. Той презентира целия процес по проектирането и изпълнението на  5-звездния Morpheus Hotel. Проектът е планиран като финалната част от „Града на мечтите“ – напълно интегриран курортен комплекс от високи сгради в Макао. Хотелът се разгръща на  площ от 150 хил.кв.м., като трябва да бъде „вклинен” във вече съществуваща среда. „Работейки в тези условия и ограничения на средата, започнахме да проучваме възможностите за конструкция и стигнахме до създаването на свободната форма – осмица или два кръга”, обясни архитект Мутияба. Morpheus Hotel следва свободната форма на конструкцията и целия проект се води от концепцията за „непрекъснатост на пространства”. Носеща конструкция на сградата са две кули, свързани на 4 нива, с общо фоайе в партерния етаж. Това, което наистина впечатлява, е атриумът със своите 140 метра височина на „таваните”, който поставя сериозни коструктивни предизвикателства. Проектът Morpheus Hotel е архитектурно постижение, постигнало оптимален баланс между параметрично проектиране и устойчиви характеристики на фасадата.

Morpheus Hotel, Macau – © Ivan Dupont

Сред международните лектори на форума се откроиха и имената на Филип Фуше, Директор в SAOTA Architecture & Design, Пабло Заморано от Heatherwick Studio, Стивън Кенеди, Асоцииран партньор в GRIMSHAW ARCHITECTS, Георги Петров, Асоцииран Директор на SOM, Даниел Босиа от Thornton Tomasetti и арх. Владимир Маринов от студио Define Engineers, който е бил част от творческите екипи на студиата SANAA, Foster+Partners и Heatherwick Studio. Арх. Ангел Захариев от Студио A&A Архитекти представи тенденциите и архитектурните решения в родното проектиране.